Депутати искат от НС подкрепа за "Правосъдие за всеки"

Народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев внасят днес в деловодството на Народното събрание Проект за решение за принципна подкрепа на предложенията на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ за радикална съдебна реформа, гарантираща независимостта на съда и ефективността и отчетността в работата на прокуратурата.

Проектът за решение „препоръчва на народните представители да съобразят предложенията на гражданската инициатива в законодателната си дейност, а когато същите изискват промени в Конституцията от обикновено или Велико Народно събрание – те да бъдат съобразени при изготвянето на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, съответно при внасяне на такъв заедно с проекторешение за свикване на Велико Народно събрание.“

Славов, Димитров и Андреев настояват още парламентът да изрази принципна подкрепа за гражданската инициатива, внесена с подписите на над 5 000 граждани в началото на месец декември 2015 година. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление органът, до който е отправена подписката, е длъжен да разгледа инициативата в срок от 3 месеца. Въпреки това, една година след внасянето на подписката, тя „отлежава“ в деловодството на Народното събрание, като до момента не е включвана в седмичната програма за работа на Народното събрание.

Като член на парламентарната правна комисия Петър Славов многократно настоява пред нейния председател и членове законът да се спази и инициативата да не се бави повече.

„През последния месец чухме от кандидатите за президент на почти всички парламентарно представени сили, в това число и на достигналите до балотаж, че искат съдебна реформа, държат на гласа на гражданите и одобряват румънския модел за работа на прокуратурата. Сега е време да потвърдят думите си като приемат този проект за решение и реално включат предложенията в своите бъдещи инициативи – независимо дали ще бъдат проекторешения за свикване на Велико Народно събрание, или нещо друго“, заяви Петър Славов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини