Руди Джулиани – фаворит за държавен секретар на Тръмп

Известният бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани е фаворит за поста държавен секретар в бъдещото правителство на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на негов приближен, пожелал анонимност.

Джулиани е без конкурент за поста държавен секретар, добавил източникът, цитиран от АП и БТА.

Той стана световноизвестен по време на атентатите в Ню Йорк, когато бе кмет на мегаполиса. Малко след това списание "Тайм" го обяви за "Личност на годината" през 2001 г., a през 2002 г. кралица Елизабет II го удостоява с почетно рицарско звание.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър посъветва страните от НАТО, които са обезпокоени от предстоящото влизане на Доналд Тръмп в Белия дом, да разговарят с новото правителство, за да защитят постиженията на Атлантическия съюз, предаде Франс прес.

В предизборната кампания Тръмп обяви, че може да постави условия, за да продължи да спазва съюзническите ангажименти на САЩ в НАТО и това предизвика тревоги в Европа, напомня АФП.

Министърът на отбраната в правителството на Обама бе запитан какво е посланието му към тези страни. Той отвърна, че няма мандат да говори от името на бъдещото правителство.

"Единственото, което мога да кажа на европейските страни, е: разговаряйте с новото правителство. Работете с него, останете привързани към ценностите и принципите, които отстояваме. Ние можем да се защитаваме много по-добре, когато работим заедно", каза Картър, цитиран от БТА.

Независимо кой е на власт в САЩ, Вашингтон винаги е смятал, че европейските страни разчитат твърде много на САЩ за колективната отбрана в НАТО и от години настояват европейците да увеличат разходите за отбрана, напомня АФП.

Повечето европейски страни отделят за отбрана по-малко от 2-та процента от брутния вътрешен продукт, определени от съюза. САЩ, чиито разходи за отбрана възлизат на около 3,3 на сто от БВП, осигуряват около 70 на сто от разходите в НАТО.

Пентагонът и Държавният департамент заявиха, че все още нямат никаква информация от екипа на избрания за президент Доналд Тръмп какви са намеренията му за прехода във властта, предаде ДПА.

Коментари в сайта

Последни новини