Пентагонът към страните от НАТО: Говорете с Тръмп

Министърът на отбраната на САЩ Ащън Картър се обърна към страните от НАТО, обезпокоени от предстоящото влизане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Той посъветва съюзниците на САЩ да разговарят с новото правителство, за да защитят постиженията на Атлантическия съюз, предадоха Франс прес и БТА.

Преди изборите Тръмп бе обявил, че може да постави условия, за да продължи да спазва съюзническите ангажименти на САЩ в НАТО и това предизвика тревоги в страни от Европа.

Военният министър в правителството на Обама бе запитан какво е посланието му към тези страни. Той отвърна, че няма мандат да говори от името на бъдещото правителство, но добави:

"Единственото, което мога да кажа на европейските страни, е: разговаряйте с новото правителство. Работете с него, останете привързани към ценностите и принципите, които отстояваме. Ние можем да се защитаваме много по-добре, когато работим заедно".

Независимо кой е на власт в САЩ, Вашингтон винаги е приемал, че европейските страни разчитат твърде много на САЩ и от години настоява европейците да увеличат разходите за отбрана, припомня АФП.

Повечето европейски страни отделят за отбрана по-малко от 2-та процента от брутния вътрешен продукт, определени от съюза. САЩ, чиито разходи за отбрана възлизат на около 3,3 на сто от БВП, осигуряват около 70 на сто от разходите в НАТО.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини