Плевнелиев призова българите да гласуват активно и по съвест

Президентът Росен Плевнелиев призова българските граждани да гласуват активно, по съвест и мъдрост.

"Това е най-важната цел днес, а не да влизаме в различни сметки какво би могло да се случи оттук нататък", коментира държавният глава пред медиите след като упражни правото си на вот в неделя сутрин.

"Още тази вечер ще се обадя на избрания кандидат, ще го поканя в президентската институция още утре, в удобно за него време, за да започнем да работим заедно. Поставих приемствеността и много бих се радвал това да продължи занапред. Ще му разкажа за текущите задачи", каза още настоящият президент.

В отговор на журналистически въпрос дали ще свика служебен кабинет в случай, че премиерът Бойко Борисов си подаде оставката, ако кандидатът на ГЕРБ загуби изборите, Плевнелиев заяви: "Имам и силите, и опита, но нека да бъда ясен - днес е ден за избор на президент и вицепрезидент. Ако Борисов в следващите дни влезе в политическа криза, тогава ще спазвам конституцията, там много ясно са разписани нещата. И аз съм сигурен, че отново ще ни помогне върховенството на правото."По думите му това не означава парламентарна криза по никакъв начин. "Рано е за служебни правителства, аз имам своя опит и възможност да се справя. Минах през не една криза. Но много ми се ще да вървим по конституция. Готов съм с всички да изминем този път. Съставянето на служебно правителство за мен не е самоцел, моята цел е да има стабилност в държавата", каза държавният глава.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини