Протестите срещу Тръмп продължават с размирици и арести

Противници на Доналд Тръмп отново протестираха в  Портланд, щата Орегон, срещу новоизбрания президент на САЩ въпреки призивите за спокойствие, отправени от кмета и началника на полицията, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията съобщи за най-малко един арестуван, след като хора от тълпата започнали да замерват полицаите, облечени в броня за борба с безредиците.

По-рано снощи кметът Чарли Хейс и началникът на полицията Майк Маршман призоваха хората към сдържаност след няколко дни на протести, довели до причиняване на материални щети. Снощи един човек беше прострелян, според полицията при сблъсък с улична банда, а седемнадесет протестиращи бяха арестувани. Повдигнати са обвинения за опит за убийство на двама души.

При протести срещу избирането на Доналд Тръмп в град Индианополис, щата Индиана, бяха леко ранени двама полицаи. Седем протестиращи са арестувани.

Началникът на полицията Трой Ригс заяви на пресконференция, че повечето протестиращи са се държали мирно в продължение на няколко часа. Малка група от тях е станала агресивна по-късно през нощта.

Според говорителя на полицията в Индианополис майор Ричард Ридъл някои членове на групата са започвали да заплашват полицаите, включително да скандират "Убийте полицаите". След като започнали да хвърлят камъни по служителите на реда, те ги арестували.

Началникът на полицията Ригс уточни, че четирима от протестиращите са от Индианополис, а трима не живеят в града. Полицията смята, че някои от подстрекателите са пристигнали от други градове, опитвайки се причинят безредици.

Ригс похвали полицаите за проявеното търпение и уточни, че пострадалите може да нямат дори нужда от преглед в болницата.

Полицията подчерта, че служителите на реда са се опитали да позволят провеждането на мирен протест, но при сблъсъците се е наложило използването на лютив спрей. 

Източник: http://www.mediapool.bg

Коментари в сайта

Последни новини