Щяхте ли да убиете Хитлер, ако имахте възможност да пътувате във времето ?

Един философски въпрос вероятно не ви дава мира – ако имахте възможност да пътувате във времето, щяхте ли да убиете малкия Хитлер ? Да бъдем честни, вероятно първо щяхте да отидете да видите динозаврите, но дали убийството на едно от най-неприятните бебета щеше да е втората ви задача ?

Разбира се, на пръв поглед, този въпрос няма верен отговор. Ако кажете да, вие щяхте да сте причината за избягването на един от най-лошите периоди от историята на човечеството, но какъв би бил ефектът от промяната на хода на историята ? Може би нещата щяха да се развият още по-зле ?

Ако отговорите отрицателно, това означава, че сте имали възможност да спрете най-срамния период от човешката история, но не сте го направили.

Въпросът за пътуването във времето с цел промяна на историята бе повдигнат през 1895, когато Хърбърт Уелс публикува романа си Машината на времето. Това бе един от първите случаи, в които понятието “пътуване във времето” достигна до общественото съзнание.

През 17-ти век, технологиите бяха нещо, случващо се спорадично, но през 19-ти безкрайните възможности на новите технологии вече вълнуваха всички. Именно тогава се появява идеята за машина за пътуване във времето.

Идеята за връщане във времето с цел убийството на Хитлер, датира от 1941, тя води след себе си до два проблема.

“От една страна е научния проблем – започвате да си представяте как идеята би могла да се реализира, и етичния – ако можех да го направя, щях ли да се възползвам от възможността, а трябва ли да го направя”, казва Джеймс Глийк, експерт по културното влияние на съвременните технологии.

Голяма част от нещата, които си мислим, когато стане въпрос за пътуване във времето, са свързани със съжалението, тъй като съжалението пречи на продуктивността, това би разрешило моралната ни главоблъсканица.

“Поуката от историята е, че когато промените хода на истроията, не получавате непременно желаните резултати”, казва Глийк.

А причината за това е интригуваща. Всеки ден, всяка секунда за нас е повратна точка. Няма как знаем, коя от всички тези точки, ще се окаже значима и би могла да промени хода на историята, нито по какъв начин.

За това може би не трябва да убивате Хитлер в крайна сметка, но не пропускайте да видите динозаврите !

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    БАЙ УЙ
    3 0
    23:59, 9 ное 2016
    Защо хитлер да убием,като можем да убием действителните виновници за появата му...а виновниците са синедриона и тайното световно еврейско правителство...
  • 2
    Ба
    Баламурска
    0 0
    13:35, 10 ное 2016
    Нямаше да го убия, защото не се знае - щеше ли днес да ме има заедно с Голям Балама Тролски!
Последни новини