Джулиан Асандж: Не съм се месил в президентските избори

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж заяви, че не се е опитвал да влияе на изборите в САЩ с публикуването на имейли от щаба на Клинтън, предаде АП.

От лятото насам той беше атакуван, че се е намесил в кампанията – вероятно в полза на Доналд Тръмп и по руска поръчка – след като "Уикилийкс" публикува хакнати имейли на Демократическата партия.

В публикувано вчера изявление Асандж отхвърли и други обвинения. Той каза, че не се опитва да подкрепя кандидатката на Зелената партия на САЩ Джил Стайн. И не отмъщава за бившия анализатор от американското разузнаване Челси Манинг.

Манинг бе осъден на 35 години затвор за това, че е предал на Уикилийкс поверителни документи от правителството на САЩ.

В изявлението, разпространено в изборния дену Асандж увери, че "Уикилийкс" би публикувал и материали за кандидата на републиканците Доналд Тръмп ако получи такива и сметне, че представляват новина.

Но сайтът според него досега не е получил информация за кампаниите на Тръмп, Стайн или други кандидати, "която да отговаря на обявените ни редакционни критерии".

Джулиан Асандж също така отрече да е бил манипулиран от Русия при публикуването на касаещи Клинтън имейли, предаде Франс прес.

"Когато не изричаше явни лъжи, лагерът на Клинтън препращаше към анонимни източници или неясни спекулативни изявления на разузнаването, за да внуши някакво (мое) подчинение на Русия", заяви основателят на прочутия разобличителен сайт.

"Лагерът на Клинтън бе неспособен да предостави доказателство за това по простата причина, че такова няма", подчерта Асандж.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини