Офиси на "Самсунг" претърсени след скандала с президента на Южна Корея

Скандалът около южнокорейския президент Парк Гън-хе, който гръмна преди седмици, продължава да се разраства, съобщиха световните информационни агенции. 

В него бе намесено и името на компанията "Самсунг". Прокуратурата нареди претърсването на нейни офиси. Подозрението е, че приятелката на държавния глава, заради която се разрази скандалът, е получила пари. 

Говорител на прокуратурата обяви, че е иззета документация. От "Самсунг" не са коментирали официално акцията. 

По-рано, прокурори задържаха бивш високопоставен съветник на президента. Ан Чен-бом е вторият задържан във връзка със скандала, който доведе до рекордно нисък одобрителен рейтинг на президента и до призиви да подаде оставка.

В центъра на скандала е приятелка на президента, която е контролирала правителството в сянка.

По-рано тази седмица прокуратурата задържа довереницата на президента. Чхуе Сун-сил, наричана от местните медии "Распутин", е изправена пред обвинения в злоупотреби и вмешателство в държавните работи на Южна Корея. Тя е дългогодишна приятелка на президента на Южна Корея и се смята, че е влияла във вземането на решения от страна на държавния глава. Чхуе Сун-сил беше разпитана часове наред в понеделник, след като се върна в държавата и се предаде на властите на фона на масови улични протести.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини