НАСА: Новите ракети на ”Спейс екс” са опасни за астронавтите

Риск за живота на астронавтите крият новите ракети-носители на американската компания "Спейс екс", предупреди НАСА, цитирана от ТАСС и БТА.

Изстрелването на тези ракети е свързано с възникването на опасни ситуации, отбеляза американската космическа агенция. То противоречи на техниката за безопасност на пилотираните полети в космоса.

Проблем специалистите виждат с охлаждането до свръхниски температури на горивото, използвано от носителите на "Спейс екс".

С него ракетата трябва да се изстреля до половин час след началото на зареждането. А това обстоятелство не оставя достатъчно време на членовете на екипажа да заемат места в кораба-капсула, прикрепен към ракетата.

Нито една страна в света не разполага астронавтите си на борда преди да е завършило зареждането с гориво.

Специалистите от НАСА са единодушни, че плановете на компанията да разполага астронавти преди началото на зареждането нарушават критериите за безопасност на ускорителния блок, действащи от 50 години както в САЩ, така и в другите страни.

От 2012 година насам "Спейс екс" осъществи няколко успешни доставки на товари до Международната космическа станция (МКС). Планира се до 2-3 години частната компания да превозва до МКС и астронавти.

Коментари в сайта

Последни новини