Заселването на Земята (видео)

Човешкият род, такъв, какъвто го познаваме днес се заражда преди 200 милиона години в Африка. Преди 100 хиляди години тръгва да се разселва по цялото земно кълбо. Популацията била малка - вероятно под 1 милион души. С възникването на земеделието започнала да се увеличава.

По времето на Христос полулацията е едва 170 милиона. Във видеото на Американския музей на естетсвената истоия можете да видите как тя се развива оттогава насам, появат на Римската империя и Династията Хан, Пътя на коприната, исляма, възхода на Индия, маите, откриването на Америка, и още от по-важните за човечеството събития.

Около 1800 година сме били милиард на планетата, по време на Втората световна война - надхвърляме 2 милиарда, през 2000 година - 6,5 милиарда. През 2015 сме достигнали 7,1 милиарда и с това темпо прогнозата е през 2100 година на Земята да живеят 11 милиарда души.

През 1950 година според статистиката на една жена (средно) са се падали 5 бебета, през 2100 - 2 бебета.

Били са необходими 200 милиона години, за да достигне населението 1 милиард. Само за 200 години след това е достигнало 7 милиарда,

Намаляване на консумацията, защита на хабитатите, намаляване на замърсяването, семейно планиране - това са изборите, които днес трябва да прави човечеството, за да защити видовете и целия живот.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини