ЦИК: Избирателната активност е по-висока от предходни години

Избирателната активност в гласуването за президент към 13.00 часа е 26,2 на сто - гласували са 1 790 608 души, съобщи Камелия Нейкова от ЦИК.

В националния референдум са гласувал 22,79 на сто от избирателите или 1 557 444 души. 

Избирателната активност тази година е по-висока от предходни години, както в изборите за президент така и за участие в националния референдум, каза още Нейкова, цитирана от БТА.

В местните избори в столичния район "Младост" са гласували 22,44 на сто от избирателите - 19 976 души.

Най-ниската избирателна активност за президент и вицепрезидент е отчетена в Кърджали - 17.88 %, а най-високата в Смолян, където са отчетени 33.74%. 

За националния референдум най-ниската избирателна активност е била регистрирана отново в Кърджали - 8.12%, а в Смолян е най-високата - 31.10%. 

76 жалби за нарушение изборните права на българските избиратели са получени в ЦИК, заяви другият говорител на ЦИК Александър Андреев.

Сигналите са главно за разделени кабинки за гласуване за президент и референдум, като така избирателят излиза от едната кабина и влиза в друга, за да гласува, предаде БГНЕС. По тази причина от ЦИК са дали нови указания избирателят да влиза в кабината веднъж и да гласува в двете урни, ако иска да гласува за референдума.

В кв. “Младост” няма оплаквания за нарушения на изборния ден, защото има три списъка и се гласува за президентски избори, референдум и за районен кмет. Това е и причината да има опашки там, но гласуването протича нормално, посочи Андреев. 

Относно сигнал за липсващи пликове - Нейкова заяви, че е от Банкя, където е имало проблем с пликовете, но там няма бюлетина за референдум без плик, т.е. проблемът е отстранен своевременно. 

От всички подадени към момента 76 жалби в ЦИК няма такива за купуване на гласове.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини