Путин нареди да бъде обявена нова хуманитарна пауза в Алепо

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на руските военни да обявят хуманитарна пауза в сирийския град Алепо на 4 ноември от 9 до 19 ч, предадоха ТАСС и БТА.

Решението е съгласувано със сирийското ръководство, съобщи днес началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов.

По нареждане на върховния главнокомандващ министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу взе решението за обявяване на нова хуманитарна пауза в Алепо "с цел избягване на безсмислени жертви", посочи Герасимов.

Всички хуманитарни коридори, подготвени по-рано в Алепо от руския Център за помирение, ще продължат да действат, за да се изтеглят по тях мирни жители и бунтовници, добави той.

Руската и сирийската авиация вече от над две седмици не нанасят удари в района на Алепо. Отворени са общо 8 хуманитарни коридора: шест за излизане на мирни жители от града и два, през които могат да го напуснат въоръжени бунтовници.

"С оглед неспособността на американските колеги..."

Руските военни обаче заявяват, че терористите продължават да обстрелват тези коридори, за да не може мирното население да ги използва.

Генералният щаб на руските въоръжени сили приканва въоръжените формирования да спрат боевете в Алепо и да излязат от града, като запазят оръжието си, по двата определени за целта коридора, заяви днес Валерий Герасимов.

"С оглед неспособността на нашите американски колеги да отделят опозицията от терористите се обръщаме директно към всички лидери на въоръжени формирования", каза той.

Единият коридор е отворен за придвижване към сирийско-турската граница, другият - към Идлиб, уточни руският военачалник.

Терористите искат $300 откуп за излизане от града

Терористите в Алепо искат откуп за достъп на цивилните до хуманитарните коридори, по които може да се напусне опустошения град, предаде ТАСС. 

Агенцията цитира листовка, разпространявана от името на «Върховния воененсъвет на "Джейш ал-Фатх", в която е установена и "тарифа". Изискваният откуп за един човек е 150 хиляди сирийски лири, приблизително колкото 300 щатски долара.

Но и с плащане разрешение се предвижда само за хора на възраст под 14 и над 55 години.

"Нашето ръководство осъзнава нивото на страдание на мирните жители на града заради бомбардировките и блокадата на кварталите на Алепо от сирийската армия" - се казва в листовката. Иоще:

"След съвещание с нашите братя ние ще разрешим излизането на жителите на възраст до 14 и над 55 години при условие, че всеки плати за възможността да тръгне сума в размер 150 хиляди сирийски лири, които ще бъдат използвани за поддръжка на нашите братя на фронтовете."

За повечето оставащи в района на източно Алепо това е непосилна сума, хората нямат храна и вода. "Откъде ще намерим 150 хиляди? Ако човек няма пари, значи трябва да умре..." - казват местни жители.

46 тежко пострадали от химическо оръжие

Терористите продължават да нанасят нови удари по Алепо, а в последните дни обстрелите се засилиха.

Сирийски военни съобщиха, че на 30 октомври терористите са използвали бомби с отровен газ при опит да се изтръгнат от обкръжението. В резултат са пострадали както военнослужащи, така и мирни граждани.

В болница Рази са постъпили 46 пострадали с признаци на отравяне. "При тях се наблюдава гадене и повръщане, загуба на съзнание, временна парализа на крайниците, главоболие, оток на белите дробове и пяна по устата" - казва главният патоанатом на града Загер Хаджу, цитиран от ТАСС.

"След оказване на медицинска помощ - продължава специалистът - пострадалите споделяха, че преди да изгубят съзнание са усетили мирис на прах за пране и белина."

По данни на сирийските военни през последните пет дни са загинали 55 мирни жители, от тях 17 деца и седем бременни жени. Ранени са 335 граждани, от които над 30 са в критично състояние.

Коментари в сайта

Последни новини