КАТ започва масови проверки в акция "Зима". Преглед на печата

Позициите на България в Европейската комисия след оттеглянето на Кристалина Георгиева и името на новия български еврокомисар са сред актуалните теми на вестниците във вторник.

"Ще е изключително трудно България да запази заместник-председателското място в Европейската комисия, смята вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев. Пред Би Ти Ви той коментира, че след напускането на Кристалина Георгиева страната трябва да се стреми за максимално престижен и влиятелен пост. "Няма система за наследственост, т.е. нова българска кандидатура със сигурност не получава автоматично същия портфейл. Ще бъде много трудно, но според мен трябва да стои като задача да се съхрани и запази портфейлът, който имаше г-жа Георгиева - това е от една страна вицепрезидентското място плюс бюджет - това е вероятно една от най-отговорните позиции", смята Дончев. Попитан за коментарите, че именно той ще бъде предложен за следващ български еврокомисар, Дончев заяви: "Аз леко се притеснявам, че мине се не мине месец-два все искате да ме пращате някъде и го приемам като укор, че не си върша добре работата в Министерскив съвет". По думите му имало запас от няколко кандидатури за Европейската комисия..." - в. "Дневник".

"Борисов обсъжда с Юнкер подходящи кандидати. Ще има ново изслушване на всички, получили различно портфолио. Румъния или Малта ще трябва да се съгласят да бъде сменено портфолиото на техните еврокомисари Корина Крецу и Кармену Вела, за да успее България да вземе някой от ресорите регионална политика или околна среда. Апетит към тях изяви премиерът Бойко Борисов, след като вицепрезидентът на Европейската комисия и отговорник за бюджета Кристалина Георгиева обяви, че подава оставка. Определянето на ресорите на комисарите е приоритет изключително на председателя Жан-Клод Юнкер, коментира в понеделник говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Затова българският премиер Бойко Борисов поиска телефонен разговор с Юнкер, за да обсъдят възможностите някой от тези ресори да бъде даден на България. Той трябваше да се състои снощи, но до късно вечерта нямаше потвърждение дали двамата са се чули. Обикновено обаче разместванията се съобразяват и с претенциите на страните. Това вероятно ще наложи провеждането на преговори с Румъния и Малта, които да се съгласят да отстъпят от сегашните си портфолия. Разместване на ресорите на комисарите означава и нови изслушвания в Европейския парламент не само на кандидата от България, но и на еврокомисарите, чиито ресори се разместват. Депутатите трябва да ги одобрят за новия им ресор. Такава процедура ще премине и германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който бе посочен от Юнкер за ресора бюджет след напускането на Кристалина Георгиева. Йотингер вече веднъж бе комисар по бюджета докато Георгиева бе в отпуск за кратката си кампания за генерален секретар на ООН. Шансовете на България да поеме регионалното развитие са по-големи, тъй като в Брюксел имало недоволство от работата на румънската еврокомисарка Корина Крецу, обясниха дипломати пред в. "24 часа". В същото време обаче тежестта на Малта е по-ниска и има възможност и тя да бъде убедена да освободи ресора околна среда. Все още няма яснота и дали Йотингер ще освободи ресора "Цифрова икономика и цифрово общество", след като поеме напълно задълженията по бюджета на Георгиева. В крайна сметка зависи много кого ще предложи България за нов еврокомисар и какви са областите, в които е компетентен, коментираха от Брюксел." - в. "24 часа".

"България няма да загуби, а дори и ще спечели от напускането на еврокомисарския пост на Кристалина Георгиева. Около това мнение се обединиха в сутрешния блок на БНТ политолозите Даниел Смилов и Нено Димов. Причината - страната отново ще има еврокомисар, но и изпълнителен директор в Световната банка, където ще продължи кариерата си Георгиева. Премиерът Бойко Борисов заяви, че за България би било полезно да получи ресора екология или регионално развитие... "Причината за насочване към тези два ресора е кандидатът, който Борисов има предвид. Ако искаме по-сериозен ресор, човекът трябва да си стои на мястото, да има авторитет в Европа. Най-важното е да запазим добрата тенденция, че българи могат да бъдат на много високи постове", заяви Смилов. Според Димов името на президента Росен Плевнелиев е напразно споменавано като евентуален бъдещ еврокомисар, тъй като това ще бъде стъпка надолу в кариерата му. Политологът добави, че най-важното за България е да запази зам.-председателското място в Еврокомистята..." - в. "Дневник".

Новината, че близките на някои от предадените на Анкара турски опозиционери смятат да съдят България, също е сред темите на всекидневниците.

"Близките на част от предадените на режима на Ердоган турски граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи bTV. Те са решили да заведат искове заради връщането на роднините им в Турция, където те са обвинени в тероризъм, защото ползвали мобилно приложение за криптирани разговори, което властите считат, че е използвано от привърженици на Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат на 15 юли. ByLock е създадено от турски специалист през 2014 г. и според Анкара е било използвано за комуникация между гюленистите. Седемте турски граждани бяха заловени в каросерията на камион на Дунав мост при опит да преминат в Румъния и бяха върнати само след 24-часов престой у нас. Според МВР те не са подавали молби за статут. Близките им обаче твърдят точно обратното.
Казах му: "Мили братко, България е част от ЕС, затова подайте молби за убежище". Той ми каза: "Ок, ще го направим." Моят брат е учител. Останалите трима също са комисари в Турция. Те знаят какво трябва да правят. Аз изрично му казах: България не може да ви върне в Турция. Той ми писа: "Говорихме с българските полицаи и те ни казаха: Ок, ще отидете в София, където има бежански лагер", казва пред bTV живеещият в Германия Сейит, който е брат на един от заловените - Сонер. Тогава никой от близките не се е съмнявал, че бегълците са в сигурност в България - до следващото им обаждане. "Обади се отново и каза: "Аз съм в Истанбул и ще ме съдят. България ме изпрати тук." Бяхме шокирани", заяви Хайдар, син на друг от задържаните. Официалната версия на МВР е, че никой от мъжете не е декларирал, че е привърженик на Гюлен, нито се е оплакал, че има опасност от преследване в Турция. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова те са отказали и адвокат, и убежище. Тя твърди, че подчинените й не са извършили никакво нарушение. Преди време тя призна, че турците са били с валидни документи, а след това извади версията, че били върнати, защото лагерът в Любимец бил препълнен. "От границата с Румъния директно са ги върнали, казали са им, че ще бъдат оставени, че ще бъдат закарани в бежански лагер, дали са им формуляри да подпишат какъв багаж носят в себе си, те са го подписали и са били с нагласата, че отиват в бежански лагер и че са написали молбите за убежище, но оттам нататък се озовават в Одрин", обясни пред bTV бившият главен редактор на в. "Заман - България" Мехмед Юмер..." - в. "Сега".

Вестниците проследяват и протестите на превозвачите, и блокадите по граничните пунктове.

"Превозвачи от цялата страна блокираха "Дунав мост" на ГКПП "Русе - Гюргево", съобщава bTV. ..."Капитан Андреево" и "Лесово" на границата с Турция, на гръцката граница - "Кулата", на сръбската - "Калотина", и на румънската - "Дунав мост" - Русе и "Дунав мост" - Видин..." - в. "Стандарт".

"Икономиката ни губи на ден по 300-400 хиляди лева от опашките на граничните пунктове, а косвените са за близо 1 млн. лв. Това съобщи Христо Христов, председател на Комитета по транспорт към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Затова тирове блокираха за две часа шестте гранични пункта - Кулата, Капитан Андреево, Лесово, Калотина, Дунав мост-Русе и Дунав мост-Видин. Конкретните ни искания са осигуряване до 2 часа на пропускателна възможност на българско-румънската и българско-гръцката граница и до 4 часа на българско-сръбската и българско-турската граница, обясни Христов. На ГКПП Кулата-Промахон десетина шофьори направиха жива верига и спряха преминаването на превозни средства. "Положението вече е нетърпимо. Случва се понякога да висим по 20 часа, за да продължим пътуването си. Даваме срок от 1 месец на компетентните органи да решат проблема, а не да чакаме", заявиха протестиращите. Вследствие на протеста се образува колона от над 2 километра. Превозвачите заплашиха, че ако след месец проблемът не бъде решен, ще поискат оставките на ръководствата на Агенция "Митници" и на Гранична полиция." - в. "Труд".

"Министерството на транспорта е оказало необходимото съдействие на превозвачите във връзка с техните оплаквания за дълъг престой по ГКПП-ата, заяви в Бургас министър Ивайло Московски. Причината за тричасовия предупредителен протест е, че те имат претенции към работата на Гранична полиция и Митниците, заради бавното действие на тези служби камионите им стояли по 20-30 часа на ГКПП-ата, което им нанася щети, уточни министърът. Той бе категоричен, че в протеста политика няма. Московски припомни, че наскоро Министерството на транспорта е било домакин на среща на всички заинтересовани страни. Изговорихме темите, знае се, че това е проблем, явно до момента превозвачите не са видели адекватна реакция, каза още Московски. След предупредителния протест днес очакванията били в рамките на месец работата на съответните институции да се подобри..." - в. "24 часа".

"Възстановено е движението на ГКПП "Кулата" и на останалите 5 гранични пункта, които бяха блокирани от българските превозвачи. Това съобщи пресцентърътна МВР. "Протестираме, защото много време се губи при проверка. Камионите чакат прекалено много време, и от румънска, и от българска страна, което създава затруднения с работно време, с адреси, товарене, разтоварване и де факто бърка транспортния бизнес. Защото всеки, който желае да му се предложи стока, плаща за услугата, но ние тук нямаме никаква конкретика, никога не знаем колко време ще продължи блокадата, която се случва от само себе си, от големия трафик. Ние нямаме против, че трафикът е голям. Това, което ни смущава, е, че са малко служителите, които обслужват колите", коментира Георги Райчев, представител на транспортна фирма от Пловдив, който се включи в протеста на Дунав мост. Той обясни, че протестиращите не са против строгия граничен контрол, но настояват той да става по-бързо. Целта на днешните действия не е да се пречи на някого, включително и на останалите транспортни фирми, а просто да бъде чуто становището на хората от бранша.
След 1 месец ще поискаме оставките на Агенция "Митници" и "Гранична полиция", ако не се справят с опашките по граничните пунктове. Това каза председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов на пресконференция "Нетърпимата обстановка по всички ГКПП на Република България", предаде Агенция "Фокус". "Наистина сме изправени до стената и сме принудени на тези действия. Два часа блокиране не е никакъв проблем, тъй като се чака по много повече часове. Ще търсим отговорните институции за опашките. Даваме срок от 1 месец и ще искаме оставките на Агенция Митници и гранична полиция". Протест ще има след 1 месец, ако не се оправят нещата трайно. Той ще бъде до подаване на оставките на хората, които не искат и не могат да свършат работата", заяви Филипов. Председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов допълни, че само в международния транспорт работят 300 000 българи. "Искаме наистина да има граница. За един мост дадохме 420 млн. лв., а той работи наполовина. Не е въпросът докога ще протестираме. Ще го правим, докато започнат да се взимат правилните решения, за да остане само нашата отговорност камионите да пътуват безаварийно. Един шофьор стоял 12 часа на границата е една торпила на пътищата", заяви още той..." - в. "Сега".

Започващата акция "Зима" на пътната полиция също е сред темите на всекидневниците.

"Пътните полицаи започват масови проверки на каруцари и велосипедисти в цялата страна. От 1 ноември, до края на месеца катаджиите ще спират и проверяват при акция "Зима". Първите 10 дни ченгетата ще следят за светлоотразителните елементи по каруците, задължителното носене на жилетки извън населените места от колоездачите и т.н. Глобите са по 30 лв., но могат да стигнат до 150 лв, ако е създадена непосредствена опасност от катастрофа. Според статистиката за миналата зима (от 1 ноември 2015 до 31 март 2016 г.) е имало 2605 тежки катастрофи с 237 загинали. В 146 от инцидентите са участвали каруцари, велосипедисти и мотористи, като 10 души са убити и 153-ма ранени. Във втората десетдневка на ноември (от 11 до 20) приоритет ще са проверките за спазване на правата на пешеходците. Патрулите ще дебнат покрай зебри, но също и при подлези и надлези, където ще глобяват пресичащите в нарушение. Миналата зима е имало 29 загинали пешеходци, което е 29% от всички жертви през периода. През последните 10 дни на ноември катаджиите ще правят главно проверки на автомобилите..." - в. "Труд".

"Започва акция "Зима" - от началото на ноември KAT ще прави масови проверки за гумите, светлините, чистачките и изправността на автомобилите. Първоначално шофьорите само ще бъдат предупреждавани, а от средата на месеца ще им бъдат налагани и глоби. През първата седмица на акцията на фокус ще бъдат велосипедите и каруците. Вторият етап е насочен към безопасността на пешеходците през зимата, а при третия ще се следи за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия . В момента няма законово изискване гумите да са зимни, така че се мери само дълбочина на грайфера, който трябва да е над 1,6 мм. Очаква се обаче до края на годината зимните гуми да станат задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури, пише bTV." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини