Хората с доходи под линията на бедност ще имат право на безплатен адвокат

Хората с месечни доходи под определената за страната линия на бедност ще имат право на безплатен адвокат. Това предвиждат промени в Закона за правната помощ, одобрени от правителството и предложени за приемане от Народното събраниеу на заседанието на Кабинета днес.

В момента право на безплатна правна помощ имат лицата с доходи под социалния праг (т. нар. гарантиран минимален доход), който е 65 лв. месечно.

Определената за 2016 г. линия на бедност е 300 лв. Това значително разширява кръга на лицата, които ще могат да се възползват от заплащани от държавата адвокатски услуги при наказателни, граждански и административни дела пред всички съдебни инстанции. Целта е да се гарантира равен достъп до правосъдие.

Законопроектът създава възможност регионалните центрове да предоставят изнесени консултации и правни съвети на място за хора от съответния съдебен район, живеещи в селища от областта или настанени в социални домове.

Регламентира се и процедурата по предоставяне на правна помощ от националния телефон 0700 18 250, който бе въведен пилотно през 2013 година.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини