Извършиха първата пълна трансплантация на лице в САЩ

От клиниката в Кливланд съобщиха, че са извършили първата пълна трансплантация на лице в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Според говорител на клиниката интервенцията е била осъществена преди няколко седмици, но за нея се съобщава сега.

Екипът, ръководен от д-р Мария Семьонов, е трансплантирал кожа на 80% от лицето на жена, като е използвал материал от трупен донор. Името на жената, на която е извършена трансплантацията, не се съобщава. Не се дават и повече подробности по случая.

АП припомня, че първата пълна трансплантация на лице в света бе направена във Франция през 2005 година. Клиниката в Кливланд бе първата в света, която получи разрешение да осъществи присаждане на лице. Технически, микрооперацията, необходима за трансплантацията на лице, можеше да се осъществи още през 1999 г.

Тогава специалисти от университета в Луисвил направиха първото в Америка присаждане на ръка - операция, която досега в САЩ е извършвана десетки пъти. Американски пластичен хирург заяви, че е извършил трансплантация на лице от починал човек на друг покойник.

Индийски специалистите пък успешно възстановиха лицето на пациент, въпреки че върнаха нормалния му външен вид, мускулите му не функционираха.

Екипът на д-р Семьонов е правил експериментални трансплантации на лице върху животни, както и опити върху човешки трупове.

Самата лекарка в подготовката си дори е гледала филма "Лице назаем" с Никълъс Кейдж и Джон Траволта.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини