Меркел и Оланд натискаха Путин за по-дълго примирие в Сирия

Германия и Франция притиснаха руския президент Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари над сирийския град Алепо, предадоха Ройтерс и БТА.

Късно през нощта продължи тристранната лидерска среща в Берлин след разговорите за Украйна в т. нар. нормански формат.

"Пауза от няколко часа няма смисъл", каза френският президент Франсоа Оланд на съвместна пресконференция с германския канцлерка Ангела Меркел след срещата.

"Криминални действия"

"Би било невъзможно от морална и политическа гледна точка да се срещнем с президента Путин, без да засегнем сирийския проблем, и по-конкретно положението в Алепо. Това, което става в този град-мъченик, е истинско военно престъпление. Населението на Алепо не може да продължи да живее в такива непоносими условия", подчерта Оланд.

"Ние говорим тук за криминални действия, за престъпления срещу цивилни", каза и Меркел, макар и да не използва термина "военни престъпления". Но изрази мнение, че Русия носи "сериозна част от отговорността" за ставащото в Сирия.

Меркел не изключи на започващата днес среща на върха на ЕС да бъде обсъждан въпросът за санкции срещу Русия. Според нея обаче на първо място ще стои въпросът как да се помогне на хората в Алепо, "да се помогне на Червения кръст да достави поне един конвой с хуманитарна помощ, за да се появи светлина в тунела".

Меркел призна, че разговорите с Путин са били трудни. "Това беше ясен и рязък обмен на мнения. Бомбардировките са нечовешки. Те са ужасно изпитание за населението", отбеляза тя. "Ние знаем, че нищо не може да бъде решено само по военен път", подчерта Меркел, цитирана от ТАСС.

Все пак състоялите се в Берлин разговори позволиха да се оформи разбирането, че е възможно да бъде продължено примирието в Алепо, отбеляза Оланд след срещата. "Това обаче следва да бъде потвърдено на първо място от Русия и сирийските власти", добави той и подчерта, че срещата в Берлин е била важна.

Путин: Отделете терористите от опозицията

Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо доколкото е възможно, и информирахме за нашето намерение, каза от своя страна Владимир Путин след срещата.

Вчера руското командване вече обяви продължаване на примирието с три часа - до 19 ч тази вечер.

При това руският президент добави: разчитаме и на това Западът, и най-вече САЩ, да извършат работата по разграничаване на терористите и умерената опозиция.

"Ние сме готови (да продължаваме прекратяването на огъня) дотогава, докато не се сблъскаме с активизация на бандитските формирования, укрепили се в Алепо", добави той. След като бъдат отделени "терористите от т.нар. здрава част на опозицията, ще стане ясно как можем да продължим съвместната си работа", подчерта Путин.

Меркел обаче каза, че разделянето на терористите от мирните жители в Сирия е невъзможно без примирие. Това е "невъзможно в условията на бомбардировки", изтъкна тя.

Путин съобщи също, че на днешните преговори с Меркел и Оланд е обсъдил политическата компонента на мирния процес в Сирия, по-специално работата по новата конституция на страната.

"Русия предлага да се активизира работата по изработването и приемането на новата конституция, на основата на която ще може да бъдат проведени предварителни избори и да бъдат предварително съгласувани позициите на всички участници в конфликта", каза той пред журналисти на летището преди да отлети от Берлин.

Асад е благодарил на Путин

Снощи, преди в Берлин да започне срещата на нормандската четворка, Владимир путин е говорил по телефона със сирийския президент Башар Асад.

Двамата са обсъдили и обявената от руската авиация хуманитарна пауза за района на Алепо, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Сирийската агенция САНА също съобщи за телефонния разговор на двамата президенти. Асад е благодарил на руския си колега за "усилията на Русия на международната арена в защита на върховенството на международното право и суверенитета на държавите".

Президентът на Сирия е потвърдил привързаността на страната си към борбата срещу тероризма паралелно с усилията за политическо уреждане на кризата.

А в интервю за швейцарската телевизия SRF Асад каза, че хуманитарната пауза, обявена за днес, е само първа стъпка, за да могат мирните жители да напуснат града, предаде ДПА. Така той даде да се разбере, че затишието ще бъде кратко и атаките против бунтовниците в Алепо ще продължат до техния разгром, посочва агенцията.

Повечето от цивилните искаха да напуснат Алепо и да се прехвърлят в райони под закрилата на сирийската армия, но терористите да им позволяваха, добави Асад.

Затова "трябва да атакуваме терористите, това се разбира само по себе си", подчерта той. Според него "истерията", подета на Запад около ситуацията в Алепо, е "предизвикана от разгрома на бандитските формирования".

"САЩ и техните съюзници Великобритания и Франция чувстват, че губят последната си карта в Сирия, тъй като сега Алепо е главната крепост на терористите", каза Башар Асад.

САНА съобщи, че група бунтовници, сложили оръжие, а също и десетки ранени и възрастни сирийци, са започнали да напускат източните квартали на града.

Междувременно Русия обяви, че ще предава на живо кадри от евакуацията на цивилни и ранени по време на "хуманитарната пауза", насрочена за днес.

Коментари в сайта

Последни новини