Манолова сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина

Националният омбудсман Мая Манолова ще сезирав понеделник Конституционния съд за спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина. Тя ще настоява КС да се произнесе в спешен порядък по текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница, стана ясно от интервю на Манолова в неделя пред БНР.

Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез смело решение на ЦИК, законодателни промени или конституционна жалба. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина, каза тя.

„Направих всичко възможно още докато въпросът за гласуването на българите в чужбина беше в законодателната си фаза, да настоявам парламентът да вземе решения, с които да ги улесни да гласуват, а не да ги възпрепятства. Включително отправих конкретен законопроект, който бе внесен от депутати в пленарна зала, но не беше приет. Според този законопроект трябваше да отпадне таванът от 35 секции и да се върне старият режим, който допускаше автоматично откриване на секции там, където вече са гласували българи на предни избори – над 100 души.

По отношение на предишния Изборен кодекс, в чието авторство Манолова бе деен участник, тя заяви: „Той имаше своите несъвършенства, даде своите проблеми на избори. Нормално е, когато се променят правилата да се решат съществуващите проблеми. За съжаление последните поправки не решиха вече съществуващите, а създадоха нови проблеми”.

Един от тези проблеми е именно гласуването на сънародниците ни в чужбина.

„Създаде се един режим, в който различните алинеи, текстове взаимно си противоречат. Например, ал. 2, че ЦИК е длъжна да образува секция, след като са подадени повече от 60 заявления за конкретно място и ал. 5, която слага таван на секциите в определена държава”, допълни Манолова.

И добави: „ЦИК беше в трудна ситуация, но сега бе моментът да покаже, че е готов да изпълни функцията си като Централна изборна администрация, а именно да улеснява гражданите да гласуват, а не допълнително да ги препятства”.

По повод съботното решение на ЦИК за откриването на 301 секции в 72 държави омбудсманът коментира: „Решението е факт. ЦИК продължава като чели да се опитва да пречи вместо да помага за лесното и честно участие на изборите в предстоящия вот. Това не е изолирано решение”.

„Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез едно смело решение на ЦИК, което не се състоя, дали чрез законодателни промени, или конституционна жалба. Готова съм с текста на конституционната жалба още в началото на август. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина.”, твърди Манолова.

„Ще настоява, КС да се произнесе в спешен порядък по ал. 5, текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница”,уточни тя.

Цветозар Томов: ЦИК е между чука и наковалнята

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов нарече скандален текста от Изборния кодекс, който ограничава разкриването на избирателни секции в чужбина и посочи, че ЦИК се намира между чука и наковалнята.Пред БНР той изрази мнение, че да се променят правилата по време на предизборна кампания не е редно, но ако те не се променят в сегашната ситуация, това ще създаде много тежки затруднения за гласуване.

„Законодателят ще направи нещо добро, ако премахне част от ограниченията за разкриване на избирателни секции в чужбина. Имаше дебат в ЦИК по ограничението на член 14, ал. 5, което може да се приеме за противоречащо на общия дух на закона и на други текстове от ИК и Конституцията. От друга страна ЦИК следва да спазва закона, какъвто е. Тази ситуация между чука и наковалнята най-малкото не прави възможно лесно да се избяга от императивното изискване на чл. 14, ал. 5“, обясни Томов.

След решението на ЦИК за броя на избирателните секции в чужбина има много разочаровани заради отказаните секции във Великобритания, където са били събрани заявления за 51 секции, идентичен е проблемът и в Турция, заяви пред БНР блогърът Боян Юруков, който живее в Германия. Той обясни, че например във Франкфурт,  Мюнхен и Берлин досега винаги са били отваряни по две-три секции заради голямото натоварване. Сега само при една секция там гласуването ще бъде изключително затруднено и изборният ден ще бъде невъзможен, прогнозира Юруков.

В събота ЦИК реши, че общият брой секции в чужбина на предстоящите президентски избори ще бъде 301. Най-много ще са секциите в САЩ, Великобритания и Турция - максималният предвиден в закона брой от 35. В Испания ще може да се гласува на 27 места, в Гърция - 13, във Франция - 10, в Италия - 9.

В Германия секциите ще бъдат 8- двойно по-малко в сравнение с предишни избори. Причината е наложеното ограничение на германските власти секции да се разполагат само в консулства и посолства.

В ЦИК бяха получени над 34 хиляди заявления за гласуване от българи в чужбина. Обикновено броят на гласувалите от чужбина в деня на вота се оказва много по-голям.

Във Великобритания има 17 места, където няма да има секции, въпреки че са подадени над минимално изискваните за откриването им 60 заявления. 5-6 ще са местата в Турция.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ll
    ll
    2 0
    14:52, 16 окт 2016
    Шантавата Манолова иска Турция да се меси в България. Дали новия и' мъж я оправя отзад ?

Още новини

Последни новини