Българите сред най-недоволните в Европа от медицинското обслужване

Медицинският одит: 8,2% са лекарските грешки, така е и по света. Националната пациентска организация пуска онлайн платформа за жалби и похвали.

България е на 4-о място отзад напред от държавите в Европа по удовлетвореност от медицинското обслужване. Според най-актуалните данни на Евростат страната ни е на едно от последните места. От 29-о място в предпоследното изследване за ефективността на здравните системи сега сме на 31-о. След нас в европейския потребителски фокус са само Румъния, Албания, Полша и Черна гора. Това съобщи проф. д-р Златица Петрова - директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит“, на дискусия за качеството на здравните услуги.

Един от основните елементи на тази оценка е безопасността и сигурността на пациента. СЗО го оценява като основен фокус на здравеопазването днес, за разлика от началото на миналия век, когато водещ е бил достъпът до здравни услуги, и ефективността на здравното обслужване – генерална цел през втората половина на века.

Нивото на медицинските грешки - и в частност на лекарските, е огледалото на нивото на безопасността на пациента. У нас няма система за отчитане на допуснатите медицински грешки при лечението. За ориентир служат сигналите и жалбите, подадени в агенцията за медицински одит. За 6 г. на база на проверки агенцията е установила, че персоналните лекарски грешки са 8,2%. Това е съизмеримо със световната статистика, обясни директорът на институцията. Там най-често постъпват жалби, свързани с лечението на АГ болести, детските болести и хирургията. „Преобладаващата причина за подаване на жалби е некачествено лечение. Пациентът очаква да отстраниш или намалиш симптомите на неговото страдание, да не го боли, да не го посрещат намръщени или отегчени медицински специалисти, да му се обяснява разбираемо каква е предлаганата му терапия и възможните алтернативи, да е хигиенично и т.н. „ Почти всяка 3-а жалба (67%) е свързана с качеството. Морално-етични проблеми стоят в основата на 9% от жалбите. Само с процент разлика - съответно 5 и 4%, се оплакват от засегнати икономически права (свързани с доплащане) и нарушено право на информация. Останалите 15% жалби попадат в групата „други”. 

Анонимните жалби или сигнали не подлежат на разглеждане и на тях не се отговаря, което е задължително в други случаи, но се завеждат в регистъра за жалбите, уточни проф. Петрова. През 2015 и 2016 г. в агенцията за медицински одит са внесени 1027 жалби, като 54 са се върнали в агенцията като повторна жалба заради неудовлетвореност от констатациите от първичните проверки. За тази 1,5 г. не повече от 15 пациенти са изказали похвали.

Сигурността на пациента се определя от много фактори, но е изключително зависима от наличието на нужния брой и вид специалисти. „У нас по последни анализи средната възраст на лекарите – и в лечебните заведения, и в доболничната помощ, е стигнала смущаващите 51 г., а в редица специалности като хирурзи, анестезиолози, патолози и др. вече се чувства недостиг на кадри.”

Новата електронна платформа zdravenotziv.bg ще улесни пациентите в подаването на сигнали за нарушения и изказването на благодарност, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. (НПО). Идеята дошла от министъра на здравеопазването, а организацията осигурила финансиране и реализирала проекта.

Подадените сигнали ще се разглеждат от експертите на НПО и ще се препращат към институциите, които може да се произнасят по случая. „Движението” на всяка жалба ще е проследимо от пациента чрез код достъп. Случаят ще е видим за потребителите на платформата, но без личните данни и детайли, които може да „осветят” подателя на жалбата. Пациентската организация очаква платформата не само да улесни пациентите, но и да подобри качеството на медицинската помощ у нас.

Заради стотиците на броя тълкувания на понятието „медицинска/лекарска грешка” и поддаващото се на различни интерпретации определение агенцията за медицински одит е поискала съдействието на омбудсмана за уточняване на терминологията. Целта е да се избегне оспорването и разнопосочното тълкуване на становищата на компетентния орган в съда.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини