"Ислямска държава" потуши заговор за бунт в Мосул, издави 58 заговорници

Терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") са потушили заговор за бунт в иракския град Мосул, ръководен от един от главатарите на джихадистката групировка, като заговорниците са целели да преминат на противниковата страна и да помогнат за предаването на иракската столица на халифата на правителствените сили. Това са разкрили местни жители и представители на иракските сили за сигурност, цитирани от "Ройтерс".

ДАЕШ са екзекутирали 58 души, заподозрени в участие в заговора, след като е бил разкрит през миналата седмица. Местни жители, които са разговаряли с "Ройтерс" от някои от малкото места в града, в които има телефонни услуги, уточнили, че заговорниците били издавени, а телата им са били погребани в масови гробове в пусто място в покрайнините на Мосул.

Сред тях бил местен съветник на главатаря на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади, който ръководел заговорниците.

"Ройтерс" отбелязват, че не посочват името на ръководителя на заговора, за да се избегне увеличаване на опасността за безопасността на семейството му, както и самоличността на жителите на града, които са говорили с агенцията.

Целта на заговорниците била да подрият отбраната на ДАЕШ на Мосул в предстоящата битка, очаквана да бъде най-голямата в Ирак от инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г.

Мосул е последната голяма крепост на ДАЕШ в Ирак. С население отпреди войната от около 2 млн. души, той е най-малко пет пъти по-голям от който и да било друг град, контролиран от терористичната групировка. Според представители на иракските власти мащабната сухопътна операция може да започне през този месец, подкрепяна от американски въздушни удари, кюрдските сили Пешмерга и шиитски и сунитски милиции.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини