КЗК търси картел и сред банки, аптеки и хранителни вериги

Броени дни преди изборите Комисията за защита на конкуренция (КЗК) обяви, че ще търси картел и договорки в цените при банките, фармацевтичния бизнес и хранителните вериги. Заканата дойде дни след като от КЗК съобщиха, че имат доказателства за картел на пазара на горива, и директно обвиниха шест петролни компании в договаряне на цени. Санкциите за тях обаче останаха за след изборите, тъй като в момента тече 30-дневен срок за запознаване с документите по обвинението.

Това заяви вчера пред комисията по икономика в парламента председателят на КЗК Юлия Ненкова. Тя обясни, че започват проверки на място, които ще бъдат последвани от секторни анализи, свързани с евентуалните нарушения. Ще се търсят съгласувани практики и договаряне на цени.

"Фирмите се крият и не си пишат, за да не ги хващаме", обясни Ненкова пред депутатите.

В областта на фармацията ще бъдат проверявани не само аптеки, но и производители, търговци и дистрибутори. Банките също нямало да бъдат пожалени, а хранителните вериги традиционно биват проверявани по различни причини, пише в. "Сега".

Още през май старото ръководство на комисията обяви, че започва разследване на големите търговски вериги заради съмнения за картел. Повод станаха т.нар. собствени марки, които са по-евтини от останалите. Сред заподозрените попаднаха "Кауфланд България", "Билла България", "Лидл България" и "Метро Кеш енд Кери България". Тези собствени марки съществуват от години, а комисията се ограничи единствено до няколко търговски вериги, макар тази практика да е масова. От веригите се възмутиха, а един от участниците на пазара директно запита защо обект на проверка са само чуждестранните търговци. Впоследствие обхватът на проверките бе разширен.

Сред приоритетите в работата на председателят на комисията изтъкна даването на консултации, сътрудничеството и обмена на добри практики.

"Хубаво е, че имате приоритети, но не чух в кои области ще се повишава компетенцията. Всяка година КЗК си повишава компетенциите и вече се питам експертите космонавти ли ще стават", запита риторично зам.-председателят на комисията по икономика в НС Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Байрактаров коментира, че отчетите на Комисията за защита на конкуренцията за 2014 г. и за 2015 г. почти не се различават като съдържание, и запита какво е вършила институцията в този период. "Имам чувството, че отчетът стои като проект на компютъра на някой чиновник, който попълва данните като статистика", коментира депутатът.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини