Цацаров пита КС към всеки съд ли трябва да има прокуратура

Главният прокурор поиска от Конституционния съд да определи действителното съдържание на изискването за съответствие между структурата на прокуратурата и съда.

Според Сотир Цацаров съдържанието на конституционната разпоредба е дискусионно. 

Основният въпрос, според него, е дали държавното обвинение има право на "гъвкави структурно-организационни решения", без да се съобразява с тази на съдилищата. 

Той развива двете схващания за съдържанието на текста - че структурата на прокуратурата следва тази на съдилищата буквално, т.е. на всеки съд да отговоря съответна прокуратура, както и че текстът в Конституцията само създава задължение да се гарантира функционално съответствие между съд и прокуратура.

От искането на главния прокурор става ясно, че той е привърженик на второто, небуквалното, разбиране. Той се аргументира с това, че съдът и прокуратурата са с различните законови функции и задачи. 

Цацаров дава и пример с административните съдилища, към които не бяха създадени прокуратури. 

Според главния прокурор, ако конституционните съдии възприемат неговата теза, териториалните прокуратури могат да бъдат оптимизирани, чрез окрупняване и разширяване на района им на действие, без процесът да е предпоставен от или свързан с аналогична промяна на съдебните райони.

Докладчик по делото е бившият национален омбудсман Константин Пенчев, предаде БНР.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини