Подставени лица участвали при смяната на ректора на МУ-София

За избор на нов ректор на Медицинския университет-София са гласували хора, които не са били членове на Общото събрание.

Това каза пред журналисти д-р Костадин Ангелов - директор на Александровска болница, предаде БТА.

Вчера Общото събрание на учебното заведение избра за нов ректор проф. Виктор Златков и отзова досегашния - проф. Вихра Миланова, въпреки че процедурата по свикването му се оспорва в съда от Миланова

По думите на Ангелов вчера в залата е имало подставени лица, както и хора, занимаващи се с набирането на студенти и с реклама на Медицинския университет, които нямат нищо общо с Общото събрание. 

Ангелов обясни, че не му е било разрешено да остане на заседанието, въпреки че е член на Общото събрание, и е бил изгонен от залата от охранители. 

Общото събрание не е законно, не е обявено на интернет-страницата на университета, както и не е публикувано в Държавен вестник, единодушни са лекари, присъствали на заседанието, както и днес на пресконференция, дадена от проф. Миланова. 

Те подчертаха, че заседанието е публично и вчера не е имало гласуване то да се проведе при закрити врата. 

Д-р Александър Заимов - заместник-председател на Столичната лекарска колегия, заяви, че все още не е наясно с мотивите за махането на проф. Миланова от поста. 

Самата Вихра Миланова каза, че докато има съдебен спор за легитимността на Общото събрание, тя остава законен ректор на университета.  

Жалбите в съда са подадени още от 4 октомври, преди вчерашното Общо събрание и са във връзка с нарушения на процедурата по организиране на самото събрание, обясни Миланова, цитирана от "Фокус". 

Тя потвърди, че вчера е подала и втора жалба в Административния съд в София - град по отношение на провеждането на събранието.

"Основните нападки срещу мен са, че съм спряла обществени поръчки. Това не е истина”, обясни проф. Миланова. Тя опроверга информацията, че няма достатъчно кандидат-студенти, желаещи да учат във висшето учебно заведение

"Истината е точно обратната. Записани са и са кандидатствали повече студенти, особено чуждестранни, в сравнение с миналата година и по-миналата. Дори на този етап трябва да спрем, тъй като капацитетът е надхвърлен. Сега правим опити, чрез Министерство на образованието и науката, да увеличим капацитета на университета, за да отговорим на тези желания”, обясни проф. Миланова и увери, че учебният процес във висшето училище протича нормално.

До извънредното Общо събрание на медицинското висше училище се стигна след скандал около одита на дейността му, който показа злоупотреби по времето на бившия ректор Ваньо Митев и предизвика проверки от прокуратурата и данъчната служба. 
Според запознати Митев и близки до него кръгове са инициаторите за свикването на Общо събрание за смяната на настоящия ректор Вихра Миланова, от която се очакваше да сложи край на досегашните порочни практики. 

Според министъра на образованието Меглена Кунева "начинът, по който беше проведено Общото събрание на Медицинския университет в София - с охрана и при заключени врати, е неприемлив". 

Тази сутрин в интервю по БНР тя посочи, че според закона, МОН няма право да се намесва в академичната автономия, която означава правото на университета да осъществява академичното управление на базата на тези изключително широки правомощия, които законодателят му е дал.

"Това, което можах да направя е да изпратя едно писмо, в което призовавам, тъй като имаше обжалване пред Административния съд, да се изчака решението на съда. При отсъствие на такова решение към момента, към който това събрание беше оповестено и се случи, никой не взе под внимание този настойчив съвет от страна на МОН", заяви Кунева. 

По думите й в момента е поставена на карта репутацията на цяло едно висше учебно заведение.

Тя подчерта, че са извършени проверки и в 4-те висши медицински училища в страната, но те ще продължат и за в бъдеще.

Ще направя проверки и за развитие на академичния състав, защото това дава качеството на едно висше училище. Проверки ще има, резултати ще има. Там, където има отчетлив проблем и достатъчно данни, които да ме накарат да се обърна към прокуратурата или ДАНС, аз ще го направя”, коментира още министър Кунева.

Коментари в сайта

Последни новини