Депутатите излязоха изненадващо рано в предизборна ваканция

Парламентът няма да работи от днес, 12 октомври, до 4 ноември включително заради предизборната кампания. БСП реагира остро и започна подписка за свикване на НС.

Така депутатите няма да работят почти цял месец преди изборите на 6 ноември и ще пропуснат няколко пленарни заседания и традиционния петъчен парламентарен контрол. Ще работят само комисиите.

Първоначалното предложение беше Народното събрание да не работи от 26 октомври, но депутатът от "Атака" Николай Александров предложи преустановяването на заседанията да започне от 12 октомври. 

„За“ предложението му гласуваха 93 народни представители, „против“ - 29, „въздържал се“ - 12. 

Така председателстващият Димитър Главчев (ГЕРБ), който замества кандидат-президента на партията Цецка Цачева, закри днешното пленарно заседание и обяви, че следващото ще се състои на 9 ноември. 

И днес обаче депутатите се събраха едва от втория опит, след като при първата регистраиция нямаше кворум.

Опозицията обаче реагира остро на решението да се излезе още сега във ваканция. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че причината е страхът на управляващите от това, че преди изборите са щели да внесат вота на недоверие към правителството, както и от това, че енергийният министър Теменужка Петкова е трябвало да бъде изслушана за протеста на миньорите в Бобов дол. 

"Това е опит да се заглуши гласът на опозицията и разговорът по най-важните теми за обществото. Искаме да отбележим, че няма друг такъв случай в историята на парламента. Ако той работеше, щеше да лъсне напълно лицето на това правителство“, каза още Нинова и посочи, че най-удобно им е да се скрият от проблемните теми. 

Тя съобщи, че започват да събират подписка за извънредно свикване на Народното събрание, като вярват, че могат да съберат нужните 48 подписа, заедно с техни колеги от други партии, които са били против решението.

"Страхували сме се от вота на недоверие... Те не могат да си съберат подписи за вот на недоверие. Никой не иска да им се подпише", отвърна депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. 

Тя призова колегите си от БСП по-добре да идват на работа, защото тази сутрин са били само 18 души и това е било за пореден път причината да няма кворум при първата регистрация. 

От ГЕРБ атакуваха БСП и с това, че не е редно по време на кампания депутатите да получават командировъчни и да пътуват с транспорт на НС. 

Предложението за решение на работа на НС беше спонтанно и напълно неочаквано, за мен е изненадваща голямата подкрепа, но може би колегите виждат какво се случва в залата и са решили, че е по-добре да се работи нормално, добави Димитър Главчев.

Той гарантира, че липсата на пленарни заседания ще бъде компенсирана с извънредни. 

Има някои хора, които се възползват от положението си на парламентарно представени и поставят в неравностойно положение кандидати в президентската кампания, които не са в парламента", добави Главчев. 

По-добре парламентът да не работи, а не да се имитира дейност и да се прави кампания, коментира и съпредседателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов пред журналисти. 

С удоволствие гласувах „за“. С огромно удовлетворение, защото за мен е непочтено да продължава по този начин да се имитира работа на НС. Час и половина само общи приказки и предизборни лозунги вдигаме. По-добре да не бъдем лицемери и двулични към народа.Нека да си кажем - в предизборна кампания сме“, заяви той, цитиран от "Фокус". 

Днес парламентът трябваше да обсъди Проект за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички факти и действия по проекта "АЕЦ "Белене", както и Законопроект за независимия финансов одит и промени в Закона за военната полиция.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини