Погромът в Гърция оценен на милиард евро! Войната продължава

Безредиците, които обхванаха Гърция последната седмица бяха съпътствани днес и от протест на няколкостотин души в Атина, които роптаеха срещу икономическата политика на правителството в рамките на обща стачка.

Много полети от и за гръцката столица бяха отменени, банките и магазините останаха затворени.

Протестът, който обхвана транспорта и обществения сектор, се проведе на фона на продължаващите вече шести ден безредици.

Щетите се изчисляват на един милиард евро. Правителството обеща да възстанови реда и да приеме пакет от мерки за компенсиране на търговските обекти, пострадали при демонстрациите.

Снощи разгневени демонстранти нападнаха със запалителни бомбички сградата на съда в Атина, където се гледаше мярката на двамата полицаи, обвинени, че са застреляли 15-годишно момче. Смъртта на детето предизвика изблиците на насилие в Гърция.

Адвокатът на защитата обяви, че момчето е загинало от рикошет, а не е било застреляно умишлено. Официалната балистична експертиза обаче все още не е готова.

В същото време вълна от възмутени реакции предизвикаха показанията на полицая Епаминондас Корконеас, от чийто пистолет бе изстрелян смъртоносния куршум, отнел живота на малкия Григоропулос.

Обвиняемият в умишлено убийство и незаконна употреба на оръжие представи вчера 11 страници показания пред следователя, разследващ нещастните събития от събота вечерта в атинския квартал Екзархия, а в 15,00 часа се яви лично на разпит в Съдебната палата в Атина, съобщава grreporter.info.

Нито в писмените си показания, нито по време на разпита пред следователя обвиняемият не казал, че съжалява за случилото се, нито пък изказал съболезнования на семейството на загиналото момче.

37-годишният Корконеас, баща на три малки деца твърди, че компанията на Александрос Григоропулос всяка събота се събирала пред офисите на ПАСОК, които младите редовно замеряли с различни предмети.

Съдбовната събота те започнали с безчинствата си от закрития плувен басейн в квартал Халандри, където наблюдавали мач между отборите по водна топка на Олимпиакос и Панатинайкос.

Загиналият Александрос бил запален фен на детелините от Панатинайкос. От буйстването на компанията пострадали няколко зрители, а също и треньорът на Олимпиакос.

"Знам, че това са деца на богати семейства от северните предградия, които всяка събота идват да се забавляват в Екзархия, но и по стадионите, където предизвикват безредици", твърди обвиняемият.

Предполагаемият убиец също така пише в показанията си, че 16-годишният Александрос често сменял училищата поради лошото си поведение.

Това показание на полицая беше опровергано в специално съобщение на училището, в което загиналото момче завършило основния и средния курс, преди да бъде преместено по желание на майка му в друга гимназия. В съобщението на училището Александрос Григоропулос се определя като отличен и прилежен ученик, който никога не е създавал проблеми на учителите или съучениците си.

Както Епаминондас Корконеас, така и обвиненият в съучастничество негов колега Василиос Саралиотис отхвърлят изцяло обвиненията за предумишлено убийство и настояват, че всичко е било нещастен случай.

Възмущение сред медиите предизвикаха и изявленията на адвиката им Алексис Куяс, който съобщи, че резултатите от балистичната експертиза показват, че момчето е загинало от рикуширал куршум. Резултатите от балистичната експертиза не са обявени официално и според юристи адвокатът няма право да се позовава на тях. Следователят остави в ареста двамата обвиняеми.

И днес в Атина и Солун имаше сблъсъци между анархисти и силите на реда, но те бяха локализирани в определени огнища.

Пред сградата на Министерството на отбраната демонстранти запалиха автомобил, булевардът бе затворен, а като резултат се образуваха огромни задръствания от северните предградия към центъра на града.

Днес задръстванията са обичайни за гръцката столица, тъй като учениците блокират улици и кръстовища без предупреждение и шофьорите рискуват в последния момент да се окажат в центъра на подобна демонстрация. От сутринта над 11 големи булеварди и пътни възли бяха затворени за движение за няколко часа.

Министерството на образованието обяви, че над 120 учебни сгради в Гърция са окупирани от ученици и студенти. 60 от тях са в Атина, останалите 60 из цялата страна.

За утре има насрочена демонстрация на ученици пред сградата на парламента, а за събота и неделя ще демонстрират и студентите. Властите обявиха, че утре най-после ще обявят резултатите от балистичната експертиза, за да се сложи край на спекулациите с тях.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини