Започват масови данъчни проверки

Масови данъчни проверки започват в цялата страна за периода на коледните и новогодишните празници, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Инспекторите ще следят за коректното отчитане на оборотите, издаването на касови бележки и фактури в хотели, ресторанти, дискотеки и други търговски обекти. Ще се извършват и денонощни наблюдения, за да се гарантира, че всички приходи се регистрират на касовите апарати.
Заведенията в зимните курорти също ще бъдат проверявани.

От НАП припомнят, че по време на студентския празник и коледните и новогодишните празници съществува масова практика срещу платените суми за куверт, за вход или за консумация в заведенията, да не се издава касова бележка. По този начин се укриват големи обороти, за които търговците не плащат дължимите данъци.

Междувременно данъчните инспектори от София са извършили 15 проверки на ресторанти в нощта на студентския празник. Установени са 6 нарушения, свързани с неотчитане на оборотите. В някои големи нощни клубове и дискотеки в столицата денонощните наблюдения ще продължат непрекъснато до края на годината.

„Апелираме към гражданите да искат и съхраняват касова бележка за платените от тях куверти за празниците. Ако не го направят, помагат на недобросъвестни търговци да трупат печалби за тяхна сметка. Напомням, че законът предвижда глоба за хората, които не съхраняват касовата бележка до напускането на търговския обект. В дните до края на годината ще санкционираме и за това данъчно нарушение", каза по повод на проверките Николай Наков, началник на сектор „Оперативни проверки" в НАП София.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини