Размирици прекъснаха работата в парламента. Преглед на печата

Бурният парламентарен петъчен ден е сред водещите теми на съботните вестници.

„Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ, който изпълнява длъжността на Цецка Цачева, докато тя е в предизборна кампания, прекрати предсрочно заседанието заради бурни дебати между БСП и ГЕРБ и възгласи „Оставка“ от страна на левицата. С решението си Главчев отмени и планирания парламентарен контрол. Прекратяването на заседанието се случи след пламенна реч на лидера на БСП Корнелия Нинова и отговор в същия стил на Георг Георгиев от ГЕРБ. В отговор депутати от левицата развяха в залата транспарант с надпис „Те поГЕРБаха България“. „Наистина съм изумен, че колегите от опозицията се лишават от правото си на парламентарен контрол“, мотивира решението си Главчев в кулоарите. „Това са мерките, които мога да взема, те са описани в правилника. На няколко пъти предупредих, че ще постъпя по този начин“, обясни той.” , пише по темата в. „Труд”.

„Искане за създаване на Временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на задължения на българската страна по проекта АЕЦ "Белене" внесоха в парламента 51 депутати. Подписката е подкрепена от парламентарните групи на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и 4 депутати от ГЕРБ. Комисията ще проверява фактите между 2008-а и 2016 г., съобщи в” Дневник”.

"Национална електрическа компания ЕАД" (НЕК) към руския производител на реакторите за централата. България дължи 628 млн. евро към 19 септември и лихва от 167 хил. евро дневно.” Вади като акцент  в. „Сега”.

  Началото на президентската кампания също е сред актуалните теми:

„Президентът Росен Плевнелиев призова за позитивна кампания и за дебати по същество в специално обръщение, съобщи Нова тв. „Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове. Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им“, е позицията на държавния глава. Темата е във в. „24 часа”.

Миграционната криза остава във фокуса на всекидневниците.

„Служителите на новата европейска Агенция за гранична и брегова охрана ще могат да действат само под надзора на колегите си от България. Това е записано в документите за създаване на службата. Официалното й начало бе поставено пред два дни на ГКПП "Капитан Андреево". Агенцията се изгражда на базата на съществуващата Фронтекс. Тя ще разполага постоянно с 1500 души. В документите, обясняващи функциите й, е записано още, че за дисциплинарни нарушения служителите ще отговарят по местното законодателство. Освен това страната домакин се задължава да издаде инструкция за работата на чуждите граничари. От документа обаче не става ясно дали служителите на новата структура ще могат да арестуват и да използват оръжие на българска територия. Въпросът с използването на оръжие стана актуален, след като европейският омбудсман Емили О'Райли и комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс попитаха шефа на Фронтекс Фабрис Лежери кой поема отговорност, когато служители на агенцията стрелят по мигранти, натоварени на лодки - капитанът на кораба на агенцията, централата на агенцията или властите на страната домакин. Ден след откриването на новата агенция напрежението около мигрантския въпрос отново се увеличи. Три протеста срещу приемането на бежанци бяха насрочени за София, Бургас и Харманли...”, съобщава в. „Сега”.

„Няма по-важен въпрос от сигурността, справянето с мигрантския поток и предоставянето на убежище на тези, които се нуждаят от това. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на организирания от ЕНП Жени конгрес „Миграция и интеграция" в София. По време на откриването на конференцията приветствия отправиха председателят на ЕНП Жени Дорис Пак, зам.-председателят на ЕНП Жени, член на Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел. По думите на Цецка Цачева, около 50% от бежанците са предимно жени и деца и тази група е изложена на най-голям риск. „Всички заедно можем да бъдем полезни и съпричастни, поставяйки на първо място сигурността", заяви Цачева...” , пише в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини