Христос роден на 17 юни, а не на 25 декември

Австралийският астроном Дейвид Ренеке е изчислил, че Иисус Христос се е родил на 17 юни, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф".

Ренеке е използвал сложен компютърен софтуер, за да установи точните местоположения на всички небесни тела и да изготви карта на нощния небосвод, както вероятно е изглеждал над Обетованата земя преди повече от 2000 години.

Той е открил, че ярка звезда действително се е появила над Витлеем преди 2000 години. Според изчисленията му обаче рождената дата на Христос е 17 юни, а не 25 декември.

Учените твърдят, че Коледната звезда най-вероятно е била среща на планетите Юпитер и Венера. Те са били толкова близо една до друга, че са светели необикновено ярко като една-единствена внезапно появила се звезда.

Според Ренеке тримата влъхви вероятно са изтълкували светлината като знака, който са чакали, и са последвали светлината на "звездата" до родното място на Христос в пещера във Витлеем, както това е описано в Библията.

Според общоприетите изследвания Иисус Христос се е родил между III в. преди Христа и 1-ва г. Като е използвал Евангелието на св. Матей като отправна точка, Ренеке е изчислил, че срещата на планетите в съзвездието Лъв е станала на 17 юни през 2-ра г. преди Хр.

Ренеке, който е главен редактор на сп. Sky and Space, казва: "Имаме софтуер, който може да възпроизведе нощното небе точно както е било във всяка точка през последните няколко хиляди години.

Венера и Юпитер са се доближили много през 2-ра година преди Христа и сигурно са изглеждали като един ярък фар. Не казваме, че това е било точно Коледната звезда, но е най-убедителното обяснение, което съм срещал досега.

Няма друго обяснение, което толкова точно да съответства на фактите, които имаме от това време".

Ако изчислението на Ренеке е точно, следва, че Христос е от зодия Близнаци, а не от Козирог, както се смяташе досега, коментира в. "Дейли телеграф". БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини