Гръцките власти обмислят отговор на безредиците

Гръцкото правителство проведе спешно заседание, за да обсъди отговора на продължаващите безредици в страната.

За трети пореден ден имаше сблъсъци на младежи с полицията, след като 15-годишно момче беше застреляно от полицай в събота.

Погребението на убития Александрос Григоропулос ще се състои по-късно във вторник.

Призивите за спокойствие бяха игнорирани от протестиращите младежи в различни гръцки градове. Десетки хора бяха ранени в цялата страна и от много места пристигат съобщения за грабежи.

Гръцкият премиер Костас Караманлис призова за спокойствие, като заяви, че правителството му е длъжно да защити обществото.

Той ще се се срещне с президента Каролос Папуляс във вторник и ще проведе консултации с лидерите на опозиционните партии в опит да бъде постигнат консенсус за това, какви мерки да бъдат взети.

Кореспонденти в Атина обаче съобщават, че полицията изглежда безпомощна да предотврати атаките на младежите срещу символите на богатството и престижа.

Гигантското Коледно дърво на централния площад Синтагма беше запалено, а прозорците и витрините на банки, хотели, правителствени сгради и големи магазини бяха изпочупени.

Сблъсъци между демонстранти и полицията избухнаха в цялата страна, като съобщения за това идват от градовете Трикала, Пирея и остров Корфу.

Стотици студенти атакуваха полицията в Солун, който е вторият по големина град в Гърция, където студентите използват сгради на университета, за да събират запалителни бомби.

Според кореспонденти, смъртта на младежа е дала възможност на протестиращите да излеят натрупаното недоволство от корупцията и неспособността на правителството да ръководи страната.

Караманлис хвърли вината за случващото се върху "екстремисти", които са се възползвали от ситуацията, за да предизвикат безредици.

Той обеща компенсации за пострадалите бизнеси. Вътрешният министър Прокопис Павлопулос заяви, че безредиците са "неприемливи" и няма да бъдат толерирани, но не каза дали правителството има план за овладяване на кризата.

Наблюдатели смятат, че може да бъде въведено извънредно положение, което ще даде на властите специални пълномощия да разчистят улиците.

Не може обаче да става дума за разполагане на армията, защото гърците имат лоши спомени от военното управление в страната през 70-те години.

Двама полицаи бяха арестувани във връзка с убийството на 15-годишния младеж, който ще бъде погребан по-късно във вторник.

Семейството на момчето нае независим патологоанатом, за да бъде сигурно, че данните от аутопсията няма да бъдат скрити от властите.
Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини