За троянския кон и как друг може да гледа в компютъра ви

Представете си, че в момента някой друг вижда това, което се случва на екрана ви. Кой сайт сте отворили, кой филм гледате, какво си пишете в чата – всичко, което се случва на вашия компютър, се случва и на неговия. Би било ужасно, но добре, че такива неща стават само по филмите, ще си кажете.

Уви, това не е измислица.

„Троянският кон“ е вирус, добре познат на хората, които се занимават с компютри. Името му не е случайно – той работи досущ като онзи троянски кон от „Илиада“. Вие сами го пускате да влезе в компютъра ви, а той отваря широко вратите за хакера, който го е създал.   

Как се случва всичко…

„Троянският кон“ може да бъде във всяка програма, която си изтеглите, дори в най-обикновена снимка. Веднъж стартирана на вашия компютър тази програма съобщава на хакера, който я е създал, че вече има достъп до вашата машина и от тук нататък може да прави каквото пожелае.

„Може да има 100 % достъп до всичко. До принтер, до десктоп, до хардиск, до камерата ви или микрофона … до всичко“, казва Ростислав Петров, който от години е етичен хакер. Неговата работа е да открива пропуските в системите за сигурност и да предпазва своите клиенти от нападенията на истинските хакери.

Във видеото най-горе Ростислав показва как троянски кон бива създаден за минути, как изглежда и какво се случва, щом потенциалната жертва стартира заразената програма.

„Троянският кон“ е сред топ 10 от най-опасни вируси и се е задържал вече доста години“, разказва Ростислав. „Най-често хората се заразяват когато се свалят някакви програми от нелегитимни сайтове.“

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини