И България застрашена от опасно месо

Спешна среща на ветеринарни експерти от страните-членки на Европейския съюз ще се проведе във вторник и сряда във връзка със заразеното ирландско свинско месо.

Ирландия вече издаде международно предупреждение да не се консумира този вид месо и месни продукти, произведени след 1 септември тази година. Причината е открито високо съдържание на диоксин в свинското месо и храната на свинете в страната.

При определени форми и концентрация химикалът може да причини рак и други здравословни проблеми, предупредиха властите.

Сред държавите, в които е възможно да е попаднала отровна храна, е и България. Страната ни е сред 25-те вносителки на опасното месо.

Наличието на диоксини в месото е 100 пъти над допустимата в Европейския съюз норма. Въпреки че вероятността е минимална, отровата може да причини ракови заболявания, коментират експерти.

Над 10% от близо милион и половина свине в Ирландия вече са заразени. Причината е замърсен фураж, считат местните власти.

Предстои щателно разследване по случая. Засега от магазините в Ирландия се изтеглени всички местни продукти от свинско месо.

В близките дни обаче в магазините в Ирландия отново ще се предлагат продукти от свинско месо.

В неделя ирландските власти увериха, че заразените хранителни продукти е произвеждала само една фирма и че разпространението на нейното производство вече е спряно. Според радио Newstalk обаче броят на доставчиците е девет.

Не е изключено да бъде въведено ембарго върху доставките на свинско месо от Ирландия. Германското правителство вече призова от пазара да се изтегли свинското от ирландски произход.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини