Никога не трябваше да минавам от уиски на мартини

Около последните думи на известните личности винаги витаят спорове и загадки.

От тях лъха тайнственост и често се злоупотребява. Една от най-често припомняните фрази е изказването на Линкълн след атентата срещу него: "Запазете ми бейзбола".

Оказва се, че в повечето случаи великите в света изобщо не са изпитвали страх от смъртта.

Така и сръбският крал Александър след атентата срещу него успял да изрече миг преди смъртта си: "Пазете Югославия".

Че Гевара изпитвал пренебрежително отношение към смъртта. Неговите смели думи са били: "Знам, че пристигнахте, за да ме убиете. Стреляйте, страхливци. Ще убиете само човека".

"Въобще не се страхувам от смъртта", отбелязал и ученият Чарлз Дарвин.

"Слагайте пердето от вътрешната страна на ваната в банята". Така отговорил на въпрос какво ще заръча на света създателят на хотелиерската верига "Хилтън" Конрад Хилтън.

Великият актьор Хъмфри Богарт се простил с живота бохемски и размишлявайки: "Никога не трябваше да минавам от уиски на мартини".

"Защо пък не. Въпреки всичко на него принадлежа", споделил великият Чарли Чаплин, след като свещеникът помолил Господ да се смили на него.

Хайнрих Хайне отбелязал, преди да затвори очи: "Господ ще ми прости, все пак това е негова работа", са последните думи на Хайнрих Хайне.

Доста драстично е било словото на писателя Олдъс Хъкскли: "100 милиграма ЛСД".

Артистично изрекъл Бетовен: "Господа, моля за аплодисменти. Тази комедия свърши".

Пабло Пикасо си поръчал друго: "Пийте за мен".

Затова пък философът Волтер отговорил на свещеника, който го поломил да се отрече от Сатаната: "Добри ми човече, не е момент за създаване на неприятности".

И докато доста хора помнят и записват какво са казали великите хора, преди да издъхнат, то Карл Макс отбелязал: "Последните думи са за глупаци, които през целия си живот нищо не са казали".

Може би тези велики хора не са се страхували да се простят със земните блага именно защото са вярвали в предсмъртните слова на учения Томас Едисън: "Сигурно там е хубаво".


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини