Делото за атентата в Сарафово не можа да тръгне

Специализирания наказателен съд /СНС/ не даде ход на делото за атентата на бургаското летище Сарафово, при който бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, а други 35 бяха ранени, предаде БГНЕС.

Съдът отложи насроченото за днес прослушване, след като се разбра, че някои от свидетелите не са редовно призовани.

 Actualno.com припомня, че на 18 юли 2012 г. при бомбено нападение срещу автобус с израелски туристи загинаха петима израелци, българинът Мустафа Кьосов, шофирал автобуса, и самият атентатор, идентифициран като Мохамад Хасан Ел Хюсеини.

Сега като негови съучастници за тероризъм задочно ще бъдат съдени Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Според обвинителния акт в периода от 28 юни до 11 юли 2012 г. в гр. Русе, Варна и бургаското село Равда, в съучастие като помагачи на Мохамед Хасан Ел Хюсейни двамата умишлено са го улеснили да извърши престъплението на паркинга пред сградата на летище "Сарафово", терминал "Пристигащи". Според прокуратурата Мелиад Фарах и Хасан Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност на страната.

Чрез взривяване на самоделно устройство от извършителя Хюсейни е извършен опит за умишлено умъртвяване на повече от двама души. Терористичният акт е целял смъртта на всички израелски туристи, които е трябвало да пътуват с автобуса, смята държавното обвинение. Според него че един от загиналите е попречил на Хюсейни да постави взривното устройство в багажното отделение на автобуса, поради което по независещи от него причини нападението е останало във фазата на опита, съобщи по-рано "Дневник".

По делото са извършени около 100 експертизи, включително 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и др. Разпитани са 170 свидетели, а материалите от разследването са 80 тома. Във връзка с процеса България е изпратила молби за правна помощ до 13 държави - Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по два броя молби са изпратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция. 

Освен в тероризъм, Мелиад Фарах е обвинен и в използване на неистински или преправен документ (шофьорска книжка), а на Хасан Хасан - за използване на подправени документи – шофьорска книжка и карта за социално осигуряване на името на Ралф Уилям Рико. Двамата подсъдими са обявени за международно издирване с червен бюлетин чрез Интерпол.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини