Още 30 държави приемат Парижкото споразумение по климата

Още 30 страни ще се присъединят официално към Парижкото споразумение по климата тази седмица, съобщи ООН, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

С това ще се увеличат значително шансовете договореността за мерки против глобалното затопляне да влезе в сила, само година след като бе постигната във френската столица.

Над 170 световни лидери подписаха миналата година сделката, но тя няма да действа, докато не я ратифицират 55 страни, излъчващи 55 процента от световните емисии на парникови газове.

Смяташе се, че това ще отнеме няколко години, но 28 страни, отговорни за общо 39 на сто от емисиите вече ратифицираха споразумението. Сред тях са най-големите световни замърсители - САЩ и Китай.

Очаква се днес на специална церемония в централата на ООН към Парижкото споразумение да се присъединят още 30 държави, с които общият брой на приелите споразумението ще стигне 58. Повечето от 30-те обаче са малки замърсители и общият дял на емисиите надали ще стигне изискуемите 55 процента.

Все пак ще се присъединят страни като Аржентина, Бразилия, Мексико, Сингапур, Тайланд, Бангладеш и Обединените арабски емирства, отбеляза Франс прес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини