Подготвят петиция за помилването на Едуард Сноудън

Правозащитните организации "Амнести интернешънъл" и Американският съюз за защита на гражданските свободи (ACLU) се готвят да лансират международна петицияс искане президентът на САЩ Барак Обама да помилва Едуард Сноудън, който разгласи информация на Агенцията за национална сигурност на САЩ, предаде Франс прес.

"Ще започнем голяма кампания за събиране на подписи по цял свят, за да гарантираме, че водещи личности и организации ще подкрепят нашия призив към президента Обама да помилва Сноудън", заяви адвокатът на Сноудън Бен Уизнър, член на ACLU. Думите му не бяха опровергани от "Амнести интернешънъл".

Очаква се петицията да бъде представена днес следобед в Ню Йорк.

Вчера британският в. "Гардиън" публикува кратко интервю със Сноудън, в което бившият консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ призовава Обама да го помилва, преди да напусне поста през януари 2017 година. "Да, има закони, които казват определени неща, но може би това е причината, поради която съществува помилването - за изключенията, за нещата, които изглеждат незаконни на първо четене, но които разглеждани от морална и етична гледна точка се оказват необходими", заяви Сноудън, който разкри обхвата на американската мрежа за електронен шпионаж през 2013 година.

Той подчертава, че след 2013 г. законите на страната са се променили.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини