Продължава сагата с Кристалина Георгиева

Продължават неофициалните коментари по твърденията, че България ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Подобни твърдения се появиха в български и чужди интернет медии с аргумента, че намаляващите шансове на Ирина Бокова да бъде избрана на престижния пост, съобщи БНР.

„Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди!“, гласи многозначителен коментар от Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В профила си в мрежата Туитър Зелмайер заявява, че номинация на Георгиева би била силен сигнал за равенството между половете.

От София все още няма официално потвърждение на публикациите, че на предстоящо във вторник заседание на правителството ще бъде прието решение за смяна на българския кандидат за ООН. Според вицепремиера Румяна Бъчварова засега в дневния ред не се предвижда обсъждане на нова българска кандидатура: 

„Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение.“

Сътрудничката на Ирина Бокова - Снежана Маноилова, посочи пък, че не е упълномощена да коментира.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини