18,1% от българите над 25 г. нямат образование. Преглед на печата

"Дума":

Над 47 млн. лв. дава кабинетът за президентските избори

47,080 млн. лв. разходи по подготовката и произвеждането на 6 ноември 2016 г. на изборите за президент и вицепрезидент на републиката одобри кабинетът на вчерашното си заседание. Парите са и за национален референдум с въпроси: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Здравеопазване. 

"Труд":

Пакетите на Москов минаха на косъм

Парламентарната здравна комисия прие с минимално мнозинство промените в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат разделянето на услугите в два пакета – основен и допълнителен. Законопроектът мина на първо четене в комисията с 8 гласа „за“ и 6 „против“, но от ГЕРБ предупредиха, че искат корекции, за да не се налага Конституционният съд отново да спира част от разпоредбите с мотив, че са неясни и това засяга основни граждански права.

Както „Труд“ писа, предложението на здравния министър Петър Москов, което се внася за втори път, предвижда пациентите да влизат в листи с чакащи или да си заплащат лечението, независимо дали са осигурени и им се полага безплатно. С това на практика ще се увеличат частните постъпления в сектора и ще се узаконят плащанията от страна на пациентите, защото много от тях не могат да чакат поради състоянието си.

Доклад. 

"24 Часа":

18,1% от българите над 25 г. нямат образование

18,1% от населението между 25 и 64 г. в България е с основно или по-ниско образование. Това отчете правителството с доклада за изпълнение на стратегията за учене през целия живот. Докладът бе внесен за одобрение от вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева. От 2009 г. делът на хората без образование е намалял с 4 на сто и вече е с 5,4% по-нисък от средния за ЕС, пише в приетия от МС документ. По този показател България е изпреварила Люксембург и на 14-о място от 28 държави в ЕС. От 2013 г. намалява и делът на младежите между 15 и 29-годишна възраст, които нито учат, нито работят, отчита още правителството. Така наречените бездействащи младежи са намалели от 25,7% през 2013 г. на 24% през 2014 г. и 22,2% през 2015 г., съобщиха от правителствената пресслужба. Кабинетът отчита и нарастване на възрастните, които са се записали да си доучат в прогимназия с 12% спрямо 2014 г. Повечето от тях били записани в програми за придобиване на професионална квалификация.През 2015 г. за четвърта поредна година се увеличавал и делът на хората между 30 и 34 г., които имат висше образование, отчете още правителството. През миналата година той е бил 32,1%, което поставя България на 20-о място от 28 страни в ЕС.

 

Наблюдение. 

"Монитор":

Автогарите - с камери, СОТ и интернет

Всички автогари задължително ще трябва да имат видеонаблюдение, СОТ и безжичен интернет. Това предвиждат промени в наредбата, която регламентира пътническите превози у нас. С промените се въвежда за пръв път категоризация на автогарите у нас, а измененията са подготвени по разпореждане на министъра на транспорта Ивайло Московски. До това решение се стигна, след като няколко месеца експерти от администрацията и представили на бранша обсъждаха различни варианти за създаването на нова система, която да гарантира предоставянето на качествени услуги за гражданите и превозвачите. По данни на ведомството в момента в страната работят 126 автогари. 

 

Арест. 

"Сега":

Сирийски бежанец е арестуван и обвинен, че е дал 50 лв подкуп на полицай

Софийската градска прокуратура (СГП) е арестувала и обвинила сирийски гражданин, защото е дал подкуп на полицейски служител, съобщава държавното обвинение.
Той е обвинен, за това че на 07.09.2016 г., около 12.00 часа, в гр. София, ул. ”Пиер дьо Ронсар”, при извършване на полицейска проверка дал подкуп от 50 лв. на полицейски служител, за да не извърши проверка по реда на ЗМВР на него и на придружаващ го друг сирийски гражданин.
С постановление на наблюдаващия прокурор лицето е задържано за срок до 72-часа. Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, добавят от прокуратурата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини