Audi R16 дебютира

Отделът на Audi за моторни спортове още през август съобщи за плановете си да направи версия на R8 с мощност от над 500 к.с., която да бъде ползвана в сериите GT3. Колата най-накрая направи своя официален дебют по време на автомобилното изложение в Есен.

Новата кола е създаден за частни клиентски тимове и изцяло отговаря на правилата за сериите GT3. Това означава, че колата ще може да участва в различни национални и международни състезания.

Новият състезател модел R8 не е сам на щанда на Audi в Есен – присъстват и други представители на Audi, състезаващи се в различни серии. Това включва победителя на 24-те часа на Льо Ман – управляваният от Ринардо Капело, Том Кристенсен и Алън Макниш Audi R10 TDI, както и Audi A4 DTM, с който Тимо Шайдер спечели титлата преди няколко седмици.

Предишен материал: Отделът на Audi за моторни спортове съобщи за плановете си да пусне версия на R8 с мощност от повече от 500 к.с. тя би трябвало да се ползва в сериите GT3 през следващата година. Новата кола е създадена за частни клиентски тимове и напълно отговаря на техническия правилник за GT3 сериите. Това означава, че спортистите всъщност ще могат да бъдат ползвани и в серия други национални и международни състезания.

Тъй като правилникът на GT3 забранява използването на задвижване на четирите колела, то Audi R8 идва с променена система за задвижване само на задните колела, както и с новоразвита шестстепенна спортна секвенциална трансмисия. Окачването е почти като серийното, като повечето промени засягат основно аеродинамиката на колата. Става дума за модифицирана предница и огромно задно крило, които генерират нужните сили на притискане.

Състезателният R8, който в случая носи името R16 (поне в отдела за моторни спортове на Audi), вече е преминал през първия си шейкдаун този месец. Зад волана е бил заводският тест пилот Франк Биела. Колите се очаква да влязат в производство във фабриката в Дьор, Унгария. Що се отнася до доставката, тя ще започне от началото на следващата година.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини