На първо четене: Пада ДДС за дарението на храни

Народното събрание прие на първо четене законопроект за улесняване на процедурите за даряване на храна с изтичащ срок на годност, като тя да не се облага с данък добавена стойност (ДДС). Единодушно със 129 гласа депутатите приеха предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от Гражданската квота на Реформаторския блок.

В момента законодателството в България е направено така, че е по-евтино за един търговец да изхвърли дадено количество храна, отколкото да я дари.

Според вносителите промените в закона за ДДС ще мотивират търговските вериги и производителите да даряват храна с изтичащ срок на годност, вместо да я унищожават. Ако бъде прието предложението и на второ четене, храните ще бъдат освободени от ДДС и ще могат да се даряват до 30 дни преди изтичането на срока им на годност.

Законопроектът е разработен със съдействието на Българска хранителна банка (БХБ) – неправителствена организация за обществено полезна дейност.

По време на дебатите Славов призова парламентарните групи да се обединят около поправките, за да покажат едно "модерно измерение на дясната социална политика".

Председателят на на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че депутатите от партията ще подкрепят законопроекта на първо четене, но текстовете трябва да се прецизират, тъй като "дяволът е в детайлите".

По думите ѝ трябва да се обърне внимание върху контрола, за да "не направят някои богат". Стоянова пресметна, че средно данъкът за 670 хил. тона храна е около 280 хил. лева, но това не значело, че загубата за бюджета би била такава.
 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини