Няма лека катастрофа при сблъсък с ТИР

Няма лека катастрофа, когато става дума за сблъсък с тежкотоварен автомобил, заяви по БНР Владимир Тодоров – основател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи:

„В общи линии няма леко ПТП с ТИР. Ако при леките автомобили може, да отчетем, че 30-40%, 50% са леки ПТП-та, т. е. това са само ламарини, материални щети, когато има ПТП с ТИР, нещата стават много сериозни, там винаги има пострадали и загинали. За съжаление много често имаме пострадали и загинали при такива инциденти.“

Според Тодоров проблемът е в инфраструктурата у нас, както и в това, че при инцидент чуждите шофьори на камиони не могат да бъдат санкционирани по нашите закони:

„Ние наследяваме една инфраструктура, която не е пригодена за съвременните динамични условия – когато автомобилите бяха в България много по-малко, имаше много по-малко трафик, а в същото време в днешните динамични, активни икономически дни инфраструктурата не е готова да поеме този оживен трафик. Проблемът с това, че ТИР-ове минават в населени места не е само е Лом, винаги е опасно когато ТИР-овете се движат в населените места, защото тези 30-40 тона са много трудно управляеми.

Имаме друг сериозен проблем със самите водачи на ТИР-ове, които често са чужди граждани и пред които нашето законодателство, в общи линии, е доста безсилно. Проблемът с чуждите водачи е, че те не могат да бъдат санкционирани, те го разбират това нещо и в общи линии карат доста грубо.“

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини