Тереза Мей не вярва точковата система за имигранти да проработи

Британският премиер Тереза Мей изрази вчера съмнения в ефикасността на имиграционните системи, при които кандидатите се оценяват по точки въз основа на образование и умения, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Изказването на Мей може да породи конфликт между нея и министрите на външните работи и на международната търговия - Борис Джонсън и Лиъм Фокс, които настояват чужденците, искащи да живеят на острова, да бъдат оценявани по точкова система, използвана в страни като Австралия.

Мей, която бе за оставане на Великобритания в ЕС, но обеща да изпълни волята на народа за излизане от блока, каза, че подобни системи са трудни за управляване.

"Един от проблемите е дали точковите системи наистина работят", каза тя пред журналисти в самолета на път за срещата на върха на Г-20 в Китай.

Мей обаче каза, че Великобритания ще промени миграционната си политика, предаде Франс прес.

"Британските избиратели искат да сме способни да контролираме движението на хора, идващи от ЕС. И аз това казвам - няма да има вече свободно придвижване като преди".

Мей увери, че няма да има никакви промени в статута на европейските граждани, които в момента живеят в Обединеното кралство, до официалното излизане на страната от блока.

"Единственото обстоятелства, което може да попречи на това, е липсата на гаранция за статута на британските граждани, живеещи в други страни от ЕС", предупреди тя.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини