Срещата на Г-20 - с напрегнат дневен ред

Президентът на САЩ Барак Обама и редица други държавни лидери пристигнаха в китайския град Ханчжоу за участие в двудневната среща на високо равнище на Г-20.

Срещата ще бъде посветена главно на климатичните промени и глобалния икономически растеж. 

Очаква се обаче, проблеми свързани с политиката и сигурността да определят тона на срещата. Сред тях са терористичните атаки в Европа, задаващите се президентски избори в САЩ и продължаващите кървави конфликти в Сирия и Ирак. 

Човешките права и битката срещу групировката "Ислямска държава" също ще бъдат обсъдени на форума. Освен в рамките на срещата, тези въпроси ще бъдат повдигнати и в многобройните двустранни срещи

Най-вероятно това е последното пътуване на Обама в Азия като президент и той смята да го използва, за да насочи вниманието към усилията си за борба с промените в климата. По-късно днес той ще говори по тази тема, преди да се срещне с китайския президент Си Цзинпин.

Очаква се двамата да обявят, че страните им официално стават част от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, насочено към намаляване на вредните емисии. 

Китай ратифицира Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, съобщи държавната агенция Синхуа. Преди Пекин 23 държави направиха това, но те отделят общо едва около процент от емисиите парникови газове в света. Споразумението влиза в сила, след като бъде ратифицирано от най-малко 55 страни, които произвеждат 55 % от световното количество парникови газове. Китай отделя малко над 20 %, а Съединените щати, които също се готвят да ратифицират споразумението, около 18 %.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей 
ще предупреди лидерите от Г-20, че трябва да бъдат предприети спешни мерки за спирането на терористичната групировка "Ислямска държава"от разрастването й в Африка, пише вестник „Индипендънт“. 

По този начин британският премиер ще се опита да покаже, че страната все още се намира в челните редици в борбата срещу тероризма, коментира изданието.

За форума на Г-20 в Ханчжоу вече пристигнаха канадският премиер Джъстин Трюдо, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, италианският премиер Матео Ренци и др. 

Страните от Г-20 държат над 80 процента от глобалното производство и там живее две трети от населението в света.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини