Университет в САЩ ще приема с привилегии потомци на роби

Джорджтаунският университет в САЩ ще дава предимство за прием на потомци на роби, които са били собственост на йезуити в щата Мериленд, предаде БТА.

Решението е част от усилията на университета да компенсира действията си през XIX век, когато е организирал продажба на роби. Това съобщипрезидентът на основаното през 1789 г. учебно заведение Джон Деджоя, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

През 1838 г. двама свещеници, които са били президенти на университета, са организиралипродажбата на 272 мъже, жени и деца за 115 000 долара, или около 3,3 милиона долара в днешни пари, за да изплатят дългове на учебното заведение.

Робите били изпратени от йезуитски плантации в Мериленд до щата Луизиана, "където са работили в ужасни условия", а семейства са били разделяни, се казва в доклад на Джорджтаунския университет.

Авторите на доклада призовават за официално извинение на университета, посочва АП.

Университетът ще въведе форма на "положителна дискриминация" за потомците на тези роби, като облекчи условията по приема им, без обаче да предлага финансова помощ на потенциалните кандидати, отбелязва Франс прес.

Учебното заведение в столицата на САЩ също така ще преименува сградите си в памет на някои от тези роби, ще издигне мемориал за тях и ще създаде институт за изследвания на робството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини