Джо Байдън ще обсъди в Анкара екстрадицията на Фетхуллах Гюлен

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристига днес на посещение в Турция малко повече от месец след проваления опит за преврат на фона на създалото се напрежение между двете страни, съобщава "Хюриет".

Анкара обвини за пуча живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен и поиска от властите там неговата екстрадиция. На свой ред от Вашингтон обясниха, че не могат да предадат Гюлен без солидни доказателства за неговата вина.

Вчера в турската столица пристигна и делегация от трима служители на правосъдното министерство на САЩ и един представител на Държавния департамент. Те ще останат до 24 август, за да обсъдят искането за екстрадиция.

Правителството на Обама се опитва да укрепи отношенията с Турция, ключов съюзник в НАТО, които не са били толкова обтегнати от войната в Ирак през 2003 г, отбелязва агенция "Блумбърг", цитирана от БТА.

Ердоган посочи преди дни в излъчено по телевизията изявление, че въпросът за екстрадицията "помрачава двустранното стратегическо партньорство". Ден по-рано премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че проблемът "унищожава" турско-американските отношения.

Някои турски официални лица дори твърдяха, че САЩ са заговорничили в метежа. Байдън ще се опита да разсее тези слухове, които представители на официален Вашингтон определиха като глупости, един от любимите изрази на вицепрезидента.

Байдън ще препотвърди и подкрепата на САЩ за борбата на Турция срещу терористите, особено след самоубийствения атентат от събота, при който загинаха най-малко 51 души, а почти 70 бяха ранени, по време на кюрдска сватба. Това беше най-кървавото нападение в Турция тази година.

На по-заден план са въпросите за ангажимента на Анкара в борбата с джихадистите от "Ислямска държава" в съседна Сирия, както и скорошните опити на Ердоган да изглади различията с руския президент Владимир Путин.

Според "Блумбърг" в качеството си на най-високопоставения западен лидер, който ще посети Турция след бързото потушаване на опита за преврат през юли, американският вицепрезидент ще изрази така жадуваната от Ердоган подкрепа. Очаква се обаче Байдън също така да задейства лостовете си за влияние върху турския президент - когото нарича "стар приятел" - за да стимулира проявата на сдържаност при строгите мерки срещу инакомислието, които доведоха до ареста на десетки хиляди души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини