Франция и Германия искат ограничаване на криптирането в интернет, за да следят по-лесно терористи

Франция и Германия искат приложенията за електронни съобщения като „Телеграм” да ограничат криптирането, за да помогнат на правителствата да следят комуникациите на заподозрени в тероризъм, съобщава „Асошиейтед прес”.

Защитниците на правото на лична комуникация изтъкват, че криптирането е важно за онлайн сигурността, например при банковите транзакции.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов увери, че властите не искат забрана, а да работят с компаниите, които предлагат криптирани услуги, за да не злоупотребяват с тях екстремистите.

Казньов и германският му колега Томас де Мезиер заявиха след среща в Париж, че искат на срещата на върха на ЕС през септември да се обсъди общоевропейска политика за ограничения на криптирането в електронните комуникации, включително на неевропейските компании.

Според френския вътрешен министър това би позволило "да се наложат задължения на отказващи съдействие оператори, по-специално за изтегляне на незаконно съдържание или разшифроване на съобщения при съдебни разследвания”.

Министрите имат предвид най-вече създаденото от руснаци приложение "Телеграм", което е особено ценено от джихадистите заради защитеността си.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини