ХИВ може да бъде заличен в рамките на едно десетилетие

Вирусът, който предизвиква СПИН, може теоретично да бъде елиминиран в рамките на десетилетие, ако населението на всички страни с висока заболеваемост редовно се подлага на тестове и лечение, сочат данните от нов математически модел, пишат днес световните агенции, цитирани от агенция Фокус.

"Това е доста шокиращ резултат", заяви Чарли Гилкс, експерт по СПИН към Световната здравна организация и автор на проучването. "В сравнително ограничен времеви период можем потенциално да потушим епидемията" коментира специалистът.

Гилкс и колегите му са използвали данни от ЮАР и Малави. Според техния модел населението се тества доброволно всяка година и всички носители на ХИВ незабавно получават лекарства, независимо дали са развили заболяването.

Изчисленията показват, че в комбинация с други методи като програми за безопасен секс и обрязване процентът на заболеваемост намалява с 95 %.

При прилагането на стратегията броят на жертвите на ХИВ и СПИН може да бъде намален от 8,7 млн. души за 2008 г. до едва 3,9 млн. през 2050 г., оставяйки само спорадични случаи на заразяване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини