Ципрас поиска Германия да плати репарации за нацистките зверства

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща да направи „каквото е необходимо”, включително да предприеме правни действия, за да накара Германия да плати обезщетение за извършените по време на нацистката окупация военни престъпления, цитиран от „Франс прес”.

Берлин многократно отговори, че въпросът за репарациите за Гърция е разрешен още през 1960 година като част от споразумение с няколко европейски правителства. Но през последните няколко години гръцката администрация няколко пъти повдига въпроса.

Гърция ще направи каквото е необходимо, предимно на дипломатическо ниво, и ако е необходимо на съдебно ниво”, предупреди Ципрас по време на посещение в село Комено, заличено от нацистки войници през 1943 година.

Гърция и гръцкият народ не са забравили клането и военните престъпленияна нацистката армия и желаят ясно признаване от германското правителство, дори и да е 73 години по-късно, поясни премиерът.

В селото, намиращо се в Северна Гърция, нацистите избиха 317 цивилни на 16 август 1943 година. По-късно нацистите извършиха подобни кланета в селата Калаврита и Дистомо.

Специална комисия към гръцкия парламент иска военни репарации в размер на 269,5 милиарда евро, включително принудителен заем от 10,3 милиарда евро, но не включва изгубения човешки живот и ранените.

Докладът на комисията ще бъде обсъден в парламента в началото на следващия месец.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини