Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Сърбия, Косово и Турция

Американският вицепрезидент Джо Байдън и съпругата му Джил ще посетят Сърбия и Косово от 15 до 17 август, съобщи Белият дом, предаде БТА.

В Белград Байдън ще има двустранни срещи с президента Томислав Николич и премиера Александър Вучич. В Прищина Байдън ще се срещне с президента Хашим Тачи и с премиера Иса Мустафа, съобщиха от Белия дом, но не посочиха какви теми ще бъдат дискутирани.

Миналия месец Сърбия прие двама затворници от затвора в Гуантанамо. Тогава държавният секретар на САЩ Джон Кери благодари на Белград за този "значим хуманитарен жест".

Самият Кери беше в Сърбия и Косово през декември. В рамките на посещението си в Прищина той изрази загрижеността на Вашингтон от бавния напредък на страната 16 години след въздушните операции на НАТО в Югославия, припомня 'Ройтерс". Косово обяви независимост през 2008 г.

Миналия ноември Джо Байдън посети Хърватия, за да обсъди мигрантската криза, енергийни въпроси и борбата срещу тероризма с хърватските власти и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Сега вицепрезидентът на САЩ и съпругата му ще участват и в церемонията по откриването на път, наречен от правителството на Косово на сина им Бо Байдън, който почина миналата година от рак, в знак на признателност за приноса му за Косово. През 2001 г. Бо Байдън служи временно като правен съветник в следвоенно Косово.

След Косово и Сърбия Джо Байдън ще посети и Турция - на 24 август.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини