В лапите на проституцията

Неонови светлини, синьо, лилаво, а названията на баровете - кое от кое по-екзотични.

А зад витрините десетки млади девойки излагат на показ прелестите си, за да привлекат клиенти, на които "не им стига любовта".

Никак не се свенят да покажат тарифата: четири пръста, или 40 евро за десет минути "платено удоволствие".

Поглед наляво, поглед надясно - клиентът е примамен и влиза в бара.

Така започва голям репортаж в електронното издание на белгийския вестник "Соар".

Този сценарий се играе стотици пъти на ден по улица "Арскот" в брюкселския квартал Скарбек, най-известното място на проституцията в Брюксел.

А главните жертви са млади български жени, често вкарани насила в мрежите и изтръгнати от техните семейства, без да знаят какви страдания ги очакват в Белгия.

Това е повод за пътуване до град Сливен, разположен в източната част на България, откъдето е всяка втора проститутка в Брюксел, отбелязва специалният пратеник на изданито Фредерик Делпиер.

Идва у нас привлечен от статистиката - от 200 момичета в Скарбек 70% са българки. А от тях 70% са от Сливен и околностите.

Авторът разказва историята на Елена (фалшиво име) на българка, попаднала против волята си в Белгия, но успяла да се измъкне от "ноктите на палачите си".

В Брюксел била поета от мъж с турски произход и от неговата жена българка, които изпратили момичето в хотел и му забранили да излиза навън.

Едва на втория ден след пристигането си Елена вече била зад витрината на "работа".

Измъкнала се, върнала се в България, но тук отново попаднала в лапите на сводниците.

Прехвърлили я в бардаци в Холандия и за всичките "оказани услуги" получила 1000 евро от палачите си, пише авторът на репортажа.

Точно навреме и като по поръчка идва признането на вътрешния министър от днес, че от началото на прехода този проблем остава извън вниманието на обществото у нас.

"В последните години се постигат все повече резултати. Те обаче не премахват проблема", каза Михаил Миков на кръгла маса "Трафик на хора: време за действие".

"Трябва да се противодейства на проституцията. Необходимо е обществото да осъзнае тежестта на това явление. Не само с усилията на правоохранителните органи и правосъдието може да се противодейства на този вид престъпност, но и с превенция можем да спрем реализацията й", сигурен е МВР шефът.


Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини