Ген. Акън Йозтюрк е трябвало да стане президент на Турция

Организаторите на държавния преврат в Турция са планирали да назначат за нов президент на страната бившия командващ на ВВС ген. Акън Йозтюрк.

Това е било установено в хода на разследването и ще бъде включено в обвинителния акт, подготвян от Анкарската прокуратура, посочва частната телевизия Си Ен Ен-Тюрк, цитирана от "Хюриет" и БТА.
Местните медии се позовават на източници от прокуратурата.

Йозтюрк, смятан за водач на метежа, бе задържан на 16 юли във военновъздушната база Акънджъ, намираща се недалеч от Анкара. Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира.

Държавният департамент на САЩ заяви междувременно, че провокаторската реторика във връзка с опита за преврат в Турция не е от полза, предаде Ройтерс. 

Ведомството коментира твърденията в турски медии, чемозъчен тръст във Вашингтон стои зад неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли. 

"Подобен род теория на конспирацията, провокаторска реторика (...) категорично не е от полза", каза говорителката на Държавния департамент Елизабет Трюдо.

Изявлението й е в коментар за публикациите, според които мозъчният тръст Удроу Уилсън сентър стои зад опита за пуч в Турция. 

"Очакваме всички страни - медиите, гражданското общество, турското правителство - да се отнасят отговорно към своите изявления по тези въпроси", добави Трюдо, цитирана от ТАСС.

Същевременно говорителката увери, че както и преди, САЩ смятат, че партньорските им отношения и приятелството им с Турция остават здрави.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини