Метеоролог: "Македонската депресия" няма да ни хване!

Въпреки сложната метеорологична обстановка в съседна Македония, у нас не се очакват опасни валежи. Това каза в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR синоптикът Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките.

Вчера над Югозападна България са измерени валежи от 9 л. на кв. метър, като не се очакват кризисни ситуации през следващите дни.

А лошото време над Македония се дължи на т. нар. "Македонска депресия" - явление, при което заради сложния релеф, в района се активизира средиземноморски циклон. По думите на Стойчева подобен циклон не е рядко срещано явление, особено по това време на годината. За последните дни в района на Македония количеството на валежите е от 30 до 40 кв. метра.

"В нашата страна има добре известни точки, в които се получават такива валежи. Не можем да се справим с природата, но то в известна степен си е съвсем нормално", обобщи синоптикът.

В Източна България времето ще остане сухо, с изключение на някои дни на локални валежи. Опасността от пожари остава в сила.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини